Buur die spelend nichtje doodreed: "Joint gerookt om te bekomen"

JVN
De hele buurt kent Jonathan M. (20) als een wegpiraat, maar dat heeft van hem geen doodrijder gemaakt. Zijn roekeloze rijgedrag ligt volgens de politie niet aan de basis van het ongeval waarbij de twintiger zijn nichtje Laura J. (1,5) doodreed. Ook voor de positieve speekseltest heeft de jongeman een excuus.

Veel tragischer kan een ongeval niet zijn. Jonathan M. (20) uit Turnhout reed eergisteren met zijn auto achterwaarts de oprit af. Hij had daarbij een slecht zicht, want zijn gebroken achterruit was afgeplakt met zwarte plastic. Toen hij weer voorwaarts reed om de weg op te draaien, liep het mis. Hij reed over kleine Laura, de jongste spruit in een gezin met dertien kinderen. Het meisje van net geen 1,5 jaar - niet alleen het buurmeisje van Jonathan, maar ook zijn nichtje - was in het midden van de straat aan het spelen. Alle hulp kwam te laat.

Rijbewijs kwijt

Een verkeersdeskundige van het parket bevestigde de verklaring van Jonathan M. De twintiger legde een negatieve alcoholtest af, maar de speekseltest bleek wel positief. Toch was hij volgens zichzelf en zijn familie niet onder invloed van drugs op het moment van het ongeval.

"Toen de hulpdiensten ter plaatse waren, heeft mijn broer een joint gerookt. Hij was van slag door de zware verwijten van buurtbewoners. Pas anderhalf uur later moest hij een speekseltest afleggen. Het is logisch dat ze dan iets vinden. Als de politie meteen een test had afgenomen, was hij clean geweest", verdedigt Jack M. zijn broer op sociale media. Het rijbewijs van de jongeman werd voor 15 dagen ingetrokken.

200 km/uur
De verwijten gingen over het roekeloze rijgedrag van Jonathan M. en zijn familie. Verscheidene buurtbewoners verklaarden dat vroeger alle kinderen naar hartenlust op straat konden spelen. Tot de familie M. er vorig jaar kwam wonen. "Ze scheuren met 200 kilometer per uur door de straat en zijn voortdurend aan het driften", aldus buurtbewoners. Bij de politie liepen daarover de voorbije maanden al verscheidene meldingen binnen.

Toch ligt roekeloos rijgedrag volgens de politie niet aan de basis van het ongeval. "Hij kan onmogelijk een te hoge snelheid hebben gehad", luidt het. Ook broer Jack M. neemt het op voor de chauffeur. "Er stonden ongeveer zes mensen buiten toen mijn broer achteruit reed. Niemand heeft Laura opgemerkt." Ook Jonathan zelf plaatste al een reactie op Facebook: "Het is moeilijk wat er gebeurd is. Alles op één seconde tijd. Ik zal dit nooit vergeten. Het is nooit mijn bedoeling geweest."
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy Dierickx

  Ik zou een haar analyse laten doen of weten ze dat niet op die rechtbank!! ??dan is de puzzel rap opgelost!!

 • ivan aerts

  Achterruit afplakken en dan zo met de wagen achteruit rijden? Als dat de dag zelf is gebeurt en hij reed naar de garage, ok dan. In het andere geval is het erger.

 • Bedeem

  Bloedproef zal wel uitwijzen wanneer hij die joint heeft gerookt of denkt die broer mss of dit niet kan gecontroleerd worden. Beter ff te zwijgen dan zo uitspraken te doen liefste broer.....

 • Eline Lambotte

  Wat deed zon jong kind ALLEEN op straat, laat die ouders maar eens onderzoeken!!!!

 • Sarah Vandeurzen

  Johan Gert, waarom zou een jointje tegen de shock duiden op dagelijks gebruik. Of hij nu wel of niet onder invloed was op het ogenblik van het ongeval, het zou zoiezo gebeurd zijn, niemand kon dat kindje zien, en niemand denkt dat daar een baby zal zitten. Ik ben zwaar ziek, en af en toe helpt een jointje wel. Maar daarom is het geen dagelijks gebruik en ben je geen junk of gelijk wat.