Buste van Leopold II teruggevonden op enkele meters van waar ze gestolen was

Leopold II.
Bart Huysentruyt Leopold II.
De buste van Leopold II die in de nacht van woensdag op donderdag door activisten werd gestolen, is vandaag in datzelfde Dudenpark teruggevonden door medewerkers van Brussel Leefmilieu. Dat heeft de RTBF gemeld. De buste liep geen schade op.

Burgemeester Marc-Jean Ghyssels van Vorst had in een video een oproep gelanceerd om de buste terug te vinden. Over een maand of twee zou de buste zijn plaats terug krijgen.

De diefstal was het werk van het anti-koloniaal collectief Association Citoyenne pour un Espace public Décolonial (ACED). Ze wilden hiermee de aandacht vestigen op het niet zo fraaie koloniale verleden van de vroegere koning. "Leopold II is vooral de auteur van een methodisch bedrijf van plundering, verantwoordelijk voor miljoenen doden, wat de lokale samenlevingen diepgaand heeft gedestructureerd".

In het verleden hebben activisten al vaker acties ondernomen tegen beelden van de omstreden monarch die regeerde van 1865 tot 1909. Zo werd het ruiterbeeld van Leopold II, aan het Troonplein in Brussel, in 2008, 2013 en 2015 met rode verf beklad. In 2004 werd een hand van het standbeeld van Leopold II op de dijk in Oostende afgehakt.
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • RONNY DE PETTER

  Ja, met hun huidige leiders is het ginder nu beter leven dan toen,nietwaar.

 • Dirk Vangossum

  Geruststellend dat ze meer dan een eeuw terug moeten gaan om kritiek te geven. Terwijl de huidige bevolking onder Kabila het nog nooit zo slecht heeft gehad sinds de onafhankelijkheid... genieten deze anarchisten van een degelijke sociale zekerheid en gezondheidszorg. Misschien eens een buste wegnemen van Kabila in "Leopoldville"?

 • Frank Abbeloos

  Eén van de schandalen van België ... Leopold II ... niet meer of minder dan een plunderaar ... een dief

 • Pieter Martens

  Er mee naar de oud ijzerboer, dan krijg je er nog wat voor.

 • Fabien Vanden abeele

  Straks gaan ze alle beelden enz van J. Cesar laten weg nemen want da was ook genen braven