Buschauffeurs verstoren ondernemingsraad De Lijn

UNKNOWN
Aangemoedigd door de vakbonden ACV Vervoer en ABVV Transport, hebben chauffeurs van het busbedrijf Bronckaers uit Genk vanmiddag de ondernemingsraad van De Lijn Limburg verstoord. Ze protesteren tegen de besparingen bij De Lijn, die voor pachtbedrijf Bronckaers een verlies van zeven jobs zou betekenen.

Door de besparingsmaatregelen bij De Lijn wordt een aantal pachtovereenkomsten met busbedrijven die rijden in opdracht van De Lijn, herbekeken. Bij Bronckaers in Genk, waar meer dan honderd chauffeurs actief zijn, gaat het concreet om veertien mensen die slechts halftijds aan de slag mogen blijven.
 
Te weinig inspanningen
"In de eerste plaats zijn we boos dat specifiek Bronckaers harder wordt getroffen dan de andere busbedrijven", zegt ABVV-secretaris Eddy Graller. "De besparingen worden bovendien afgewend op de pachters, terwijl De Lijn zelf veel te weinig inspanningen doet. Door onderaannemers als Bronckaers onder druk te zetten, wordt niet alleen geld bespaard, maar moeten dezelfde mensen in een deeltijds statuut ook veel flexibeler zijn. Dat pikken wij niet en daarom hebben de chauffeurs zelf beslist om aan de ondernemingsraad tekst en uitleg te gaan vragen."
 
Spartacusplan
Graller heeft enkele suggesties voor De Lijn om zelf wat meer te besparen. "De onnodige tramverbinding naar Maastricht in het kader van het Spartacusplan kost honderden miljoenen. Waarom schrappen ze die investering niet? Of waarom vragen ze geen eerlijke prijs aan de stad Hasselt om daar het gratis busvervoer te organiseren? Nu legt de belastingbetaler daar jaarlijks 1,5 miljoen euro voor bij. Laat Hasselt dat zelf betalen, zodat De Lijn extra budgettaire ruimte heeft." (belga/ddh)