Buschauffeurs De Lijn begaan in 2016 opnieuw meer dan 1.300 verkeersovertredingen

belga
In 2016 werden 1.338 verkeersovertredingen door buschauffeurs van De Lijn geregistreerd. Dat zijn er nog iets meer dan de 1.332 van 2015, wat het recordaantal was voor de periode 2011-2015. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts op een schriftelijke vraag van Emmily Talpe (Open Vld).

Net zoals de voorbije jaren gaat het nu weer in grote mate over snelheidsovertredingen. Dat was in 2016 1.105 keer het geval. In 236 gevallen werd er sneller gereden dan 10 km/uur te snel. In 8 gevallen ging het om een verkeersovertreding met het grootste risico op een ongeval (vierde graad).

In de periode van half 2014 tot eind 2016 werd 16 keer een rijverbod uitgesproken ten aanzien van een buschauffeur van De Lijn.

Wat de kritiek betreft op het feit dat sommige vakbonden de verkeersboetes terugbetalen aan buschauffeurs meldt Weyts dat er hierover in het bevoegde paritair subcomité een verzoeningsprocedure loopt. In de nieuwe beheersovereenkomst staat bovendien gestipuleerd 'dat alternatieve tegemoetkoming van derde partijen de vooropgestelde doelstellingen rond een eenduidig gelijkgesteld, rechtvaardig en sensibiliserend boetesysteem ondermijnen en daarom vermeden moeten worden'.

"De Lijn: Eén snelheidsboete per 85.300 kilometer"

In een reactie merkt De Lijn op dat haar eigen chauffeurs vorig jaar 94,3 miljoen kilometer reden. Omgerekend betekent dat één snelheidsboete per 85.300 kilometer. "Bij de doorsnee automobilist is dat gemiddeld om de 30.000 kilometer", stelt de vervoersmaatschappij.

Volgens De Lijn rijden de meeste van haar buschauffeurs zonder een boete op te lopen. De vervoersmaatschappij telt meer dan 5.000 chauffeurs. "We volgen de rijstijl van onze chauffeurs op, en sturen bij waar nodig."
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fons Casteels

  Jammer dat we geen overzicht krijgen tussen overtredingen i.v.m. de dienst (bv. kleine snelheidsovertredingen) en gevaarlijk gedrag (bv. bellen of sms'en aan het stuur).

 • Frans Peeters

  Er zijn zoals in alle diensten cow boys bij. Veel chauffeurs van de lijn zijn druk bezig met hun smart phone ook.

 • jean petermans

  Dat zijn dan gemiddeld 3 overtredingen per dag, wel heel erg weinig als je het mij vraagt,,,, van wat ik zo waarneem, zou het voor Vlaanderen eerder een 300 tal per uur zijn =)

 • Peter Buyck

  En dat zijn dan nog maar de overtredingen die worden vastgesteld... In mijn gemeente zie je zelden of nooit zoiets als snelheidscontrole langs het traject van De Lijn...