Buschauffeur krijgt na 12 jaar trouwe dienst ontslag omdat hij te vaak afwezig is: “Ik moest beloven dat ik niet meer ziek zou worden”

Photo News
Een Brusselse buschauffeur gaat samen met de vakbond een klacht indienen tegen openbare vervoersmaatschappij MIVB. De man zou na 12 jaar trouwe dienst ontslagen zijn “omdat hij te vaak ziek was”. Het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia is een onderzoek gestart.

Jaime Olivares Lobos (45) deed zijn verhaal aan Sudpresse en RTL INFO. De man is sinds 31 maart 2008 in dienst bij de MIVB en moest na een werkongeval in 2016 geopereerd worden aan zijn hand. Er waren complicaties en er volgden nog enkele ingrepen. Daardoor stapelden zijn afwezigheden zich op. Uiteindelijk werd hij uitgenodigd voor een gesprek met zijn werkgever. Om uitleg te geven.

Beloven

“Ik werd naar een kantoor geroepen en daar werd me vriendelijk uitgelegd dat ik beter niet meer afwezig was. Na de tweede of de derde keer beginnen ze immers te denken aan ontslag. Ik moest beloven dat ik niet meer ziek zou worden”, vertelt hij. “Ik durfde me daarna niet meer te laten opereren of andere dingen te doen die nodig waren voor mijn gezondheid.”


Op 29 november vorig jaar viel zijn C4 in de bus. “U bent vaak afwezig en dat verstoort onze organisatie”, stond er volgens Sudpresse te lezen in de aangetekende brief. “U bent sinds 2016 al 18 keer afwezig geweest. In 2019 was u 3 keer afwezig. Er waren al verscheidene gesprekken.” (lees hieronder verder)

“U zal begrijpen dat uw frequente ziekteverzuim het organiseren van het werk binnen ons bedrijf moeilijk maakt”, gaat de brief verder. “We kunnen niet op uw aanwezigheid rekenen en dat brengt onze dienstverlening in gevaar. Het lijkt ons dan ook dat u niet geschikt bent om de functie van buschauffeur op regelmatige basis uit te oefenen.”

Overbelasting 

De MIVB wil geen commentaar geven over de specifieke zaak, maar drukt er wel op dat het doel van de absentiegesprekken positief is. “We vragen dan aan werknemers of er toch geen onderliggende oorzaken zijn voor hun veelvuldige afwezigheid”, aldus woordvoerster Françoise Ledune bij RTL INFO. “Niemand kan garanderen dat hij of zij niet ziek zal worden. Maar aan sommige problemen kan wel iets gedaan worden. Overbelasting of problemen met collega’s, bijvoorbeeld.”

Jaime Olivares Lobos bereidt nu samen met de vakbond een klacht voor bij de arbeidsrechter wegens oneerlijk ontslag. Ook Unia is inmiddels bij de zaak betrokken. Volgens directeur Patrick Charlier is er een vermoeden van discriminatie op basis van de gezondheidstoestand van de man.

Jaime hoopt uiteindelijk zijn job te kunnen terugkrijgen. Een petitie bij de MIVB die woensdag werd opgestart, zou intussen meer dan 400 handtekeningen tellen.
58 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erwin Fiers

  De meesten hieronder weten alles het best en trekken kaart voor de werkgever.Voor managers is er steeds vervanging.Die worden bijna nooit ontslagen.Altijd op de kap zitten van de gewone man.Schaam jullie!!!

 • gustaaf Van Bever

  Martien De Four, je bent blijkbaar gezegend met een goede gezondheid en hopelijk blijft dat zo...

 • Dominique Cox

  Alle bedrijven strijden om te kunnen bedienen en daarbij geen cent verliezen. Anders moeten ze extra personeel aanwerven om te kunnen inspringen telkens een full-time werker afwezig is. Bus chauffeur zijn is niet voor alleman: sommigen kunnen het jarenlang doen zonder probleem, anderen krijgen carpal tunnel (of andere letsels) door het wiel zo fors te moeten draaien jaren aan een stuk.

 • Gilbert Vermeersch

  Dan kun je, in het algemeen belang, je plaats aan een ander afstaan en aan iets beginnen waar stiptheid En aanwezigheid makkelijker op te vangen zijn.

 • Jan Paulussen

  Operaties en afsrpaken voor je hand zijn altijd te plannen... Altijd...