Bus De Lijn zwaargehavend na joyride in Rumst

VTM Nieuws
Vandalen hebben vannacht een bus gestolen van een stelplaats van De Lijn in Rumst. De bus liep zware schade op en mist zelfs een deur, meldt VTM Nieuws.

"Rond vier uur vannacht kregen wij de melding van een inbraak. Die dief is niet ver geraakt want 200 meter verderop is de bus teruggevonden" zegt Astrid Hulhoven van De Lijn aan VTM Nieuws. Tijdens de korte rit ramden de dieven ook andere voertuigen op de parking. "Er zijn helaas nog drie andere bussen beschadigd geraakt", luidt het.

Hoe de vandalen op de stelplaats en vooral in de bus raakten, is nog niet bekend. "Je hebt geen sleutel nodig om een bus te openen, maar wel een combinatie van toetsen", zegt Hulhoven. "Dat betekent dat de daders die combinatie kenden of erg veel geluk hebben gehad."

De Lijn heeft camerabeelden aan de politie overgemaakt om de daders te kunnen identificeren. Van het incident zouden ook getuigen zijn.

De vier beschadigde bussen waren vandaag niet meer rijvaardig, maar De Lijn liet vervangbussen overbrengen van een andere stelplaats. "De reiziger heeft er niets van gemerkt", stelt Hulhoven. 

VTM Nieuws

Beveiliging

De stelplaatsen van De Lijn moeten beter beveiligd worden, vindt Vlaams parlementslid Marino Keulen van Open Vld. Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) zegt dat vanaf volgend jaar maatregelen worden genomen. Uit gegevens van Weyts blijkt namelijk dat de voorbije jaren verschillende keren een Lijnbus werd ontvreemd. In 2016 gebeurde dat door een eigen medewerker, in 2014 en 2017 door vreemden.

De Lijn werkt aan de afronding van een globaal plan met beveiligingsmaatregelen, en in de tweede helft van dit jaar kunnen de concrete maatregelen worden aanbesteed. "Dit zijn positieve stappen voorwaarts in de beveiliging van de stelplaatsen, maar het duurt vrij lang vooraleer deze in de praktijk gebracht kunnen worden", vindt Keulen. Onder meer slagbomen of de automatisering van poorten kunnen volgens hem snel tot oplossingen leiden.

VTM Nieuws

"Op de stelplaats in Turnhout (waar in december een bus werd ontvreemd) zijn wel reeds concrete acties ondernomen om de beveiliging te verhogen. Enerzijds door een aangepast sleutelplan waarbij de sleutels van de bussen afgeschermd bewaard worden en anderzijds wordt de manuele poort aan de ingang van de stelplaats geautomatiseerd. Er wordt ook bekeken of twee bijkomende slagbomen geplaatst kunnen worden ter hoogte van de inrijpoort", aldus Keulen.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Denijs

  Alles mag en alles kan in België, die straffeloosheid werpt nu zijn "vruchten" af. We hebben een andere maatschappij dan jaren terug, we hebben ook andere straffen nodig.

 • Hugo de Decker

  wij zullen wel opdraaien voor de kosten en zij zullen er met een lachertje vanaf komen . waar is het probleem ?

 • Erwin De Meyer

  Ze hebben geluk gehad met de cijfercode ? Uit hoeveel cijfers bestaat die code dan wel , 1 cijfer ? Even serieus blijven.

 • Jonas DeBakker

  tja, wat wil je met die besparingen. Normaal zijn er op een stelplaats van de lijn altijd techniekers bezig die 's nachts de bussen herstellen voor de volgende dag. Vroeger waren ze met veel, maar tegenwoordig is er maar 1 aanwezig op de stelplaats aangezien de lijn (i.o.v de regering) maar wilt blijven besparen. En ja, de vakbond heeft dit probleem al jaren geleden besproken, maar volgens De lijn kost het minder om een bus te herstellen dan veiligheidsmaatregelingen te treffen.

 • jan latour

  maar ze hebben zeker er spijt van dus werkstrafje van 20uur en op naar de volgende crime