Burundese opposant opgepakt op Brussels Airport

Op de luchthaven van Brussel is vanochtend een Burundees oppositiepoliticus in ballingschap, Alexis Sinduhije, opgepakt. Hij dreigt uitgewezen te worden. Dat heeft het Franse agentschap AFP vernomen van de Belgische advocaat van Sinduhije, Bernard Maingain.

Eind maart had Bujumbura officieel een arrestatiebevel tegen Sinduhije uitgeschreven wegens het "organiseren van een opstandige beweging" en wegens "rebellie". De man is voorzitter van de partij MSD (Beweging voor Solidariteit en Ontwikkeling) en is een van de felste tegenstanders van president Pierre Nkurunziza.

"Niks misdaan"
Volgens Maingain werd Sinduhije opgepakt toen hij wou inchecken op een vliegtuig naar Italië nadat hij vanuit Ndjamena, Tsjaad, op Brussels Airport was beland. De advocaat zegt dat de Belgische overheid overweegt zijn cliënt terug te sturen "naar het land waar hij vandaan kwam". Steeds volgens Maigain heeft de MSD-voorzitter geen enkele wetsinbreuk gepleegd: "Er is geen verzoek tot uitlevering of arrestatiebevel dat hem betreft", luidde het. En dus moet zijn cliënt onmiddellijk worden vrijgelaten.

Sinduhije is al herhaaldelijk in België geweest en heeft tot dusver nooit enig probleem gehad. Maar de Burundese regering acht hem (mede)verantwoordelijk voor geweld begin maart in de hoofdstad Bujumbura, waar het tot gevechten kwam tussen de politie en honderden MSD-aanhangers.