Burgerplatform voor steun aan Vluchtelingen ontvangt Prijs voor de Democratie

Sympathisanten van het Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen hield op 21 januari een menselijke ketting aan het Noorstation en het Maximiliaanpark.
EPA Sympathisanten van het Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen hield op 21 januari een menselijke ketting aan het Noorstation en het Maximiliaanpark.
In Gent ontvangt het Burgerplatform voor steun aan Vluchtelingen de Prijs voor de Democratie 2018. De onafhankelijke jury steunt zo de vereniging die sinds september 2017 honderden vluchtelingen in Brussel helpt. "De indrukwekkende solidariteit bij duizenden burgers is een belangrijk humaan antwoord op het falende asielbeleid van de federale regering", zegt de jury.

De Prijs voor de Democratie is een initiatief van Democratie 2000 en vzw Trefpunt. Een onafhankelijke jury bekroont jaarlijks een individu of organisatie voor diens engagement in de "voortdurende strijd voor democratie". Ze werd voor het eerst uitgereikt in 1992 na zwarte zondag: 24 november 1991. 

"Daaruit bleek dat de politieke democratie zeer broos was en verdedigd moest worden door alle democraten tegen extreemrechtse, populistische en antipolitieke stromingen." De laureaat ontvangt een bronzen beeld ontworpen door beeldhouwer/zanger Walter De Buck. 

Tien jaar geleden werd na de dood van moraalfilosoof Jaap Kruithof ook de Jaap Kruithofprijs ingesteld, die telkens een radicale denker of sociale beweging bekroont. Die prijs gaat dit jaar naar Jan De Maeseneer, professor huisartsgeneeskunde aan de UGent, voor een loopbaan in het teken van sociale geneeskunde. 

Vluchtelingen aan het Brusselse Noordstation. (archieffoto)
Joel Hoylaerts - Photo News Vluchtelingen aan het Brusselse Noordstation. (archieffoto)
EPA26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • freddy depaepe

  beloning voor mensensmokkel

 • Juliaan Van Reeth

  Dus organisaties die mensensmokkelaars helpen krijgen een prijs? Is dat niet illegaal?

 • Fons Casteels

  Een "prijs voor de democratie" moet toegekend worden aan wie de democratie respecteert, en niet aan wie ze ondergraaft. Demos kratos: het volk beslist, het volk regeert. Het volk kiest zijn volksvertegenwoordigers, en die maken de wetten waaraan iedereen zich dient te houden. Wie dat basisprincipe niet respecteert, is per definitie anti-democratisch. En dat is nog veel erger dan ondemocratisch.

 • walter boelen

  Lijn recht tegen de wetten ingaan die democratische verkozen maakten en uitvoeren is dat democratie nee "Sabotage"

 • JEF JOOSSENS

  Geitenwollen sokken die een prijs uitreiken aan andere geitenwollen sokken, mooier kan het niet worden. Vraag de bevolking op straat meer eens hoe dat ze er over denken. Ik veronderstel dat ze dan hun prijs kunnen steken op een plaats waar geen zonlicht komt.