Burgerlijke partijen vragen om Van Goethem schuldig te bevinden aan moord

BELGA
Op het assisenproces tegen Bart Van Goethem (39) hebben de advocaten van de burgerlijke partijen aan de jury gevraagd om ja te antwoorden op beide schuldvragen. Voor meester Kris Vincke is het duidelijk dat de beschuldigde wel degelijk een plan had om zijn echtgenote Casandra Baudot (34) om het leven te brengen.

De advocaat van de kinderen van het koppel maakte Van Goethem erop attent dat hij die kinderen terug onder ogen zal moeten komen. "Vier kindjes zullen met priemende ogen naar u kijken. Hopelijk durf je op dat moment toch eens de volle waarheid zeggen." Meester Vincke hekelde het feit dat de beschuldigde een deel van de schuld probeert af te schuiven op het slachtoffer en haar halfbroer. "In dit dossier is er maar één schuldige. Gij hebt de vitale ader bij Casandra, de autostrade van het bloed doorgesneden."

Het oogmerk om te doden blijkt volgens de advocaat meer dan voldoende uit de kracht waarmee Bart Van Goethem zijn vrouw vijf messteken toediende. Na de feiten deed de beschuldigde er alles aan om zijn plan niet aan het licht te laten komen. "Denk je nu echt dat het mes noodzakelijk was om zich te beschermen tegen Dagmar, die daar zelfs niet in de buurt was?" Ook over de plaats waar hij zijn brommer parkeerde, veranderde Van Goethem regelmatig van verklaring. "Na de zitting is het duidelijk dat er geen verzoening meer gaat komen en hij steekt het mes in zijn binnenzak. Het plan, de voorbedachtheid, komt daar ten volle tot uiting."

De beschuldigde beweerde eerst dat hij zijn vrouw toevallig zag staan aan de bushalte. Dat werd echter tegengesproken door de camerabeelden. "Natuurlijk moest het toeval zijn, want het plan mocht niet uitkomen. Nul mag je daarvan geloven, zijn plan was om haar actief te zoeken."

Eerder had meester Raan Colman in zijn pleidooi de jury al opgeroepen om geen medelijden te hebben met Bart Van Goethem. Hij verwees onder andere naar de ontkennende houding van de beschuldigde. "Hij knikte tijdens de getuigenissen altijd maar van nee, alsof hij een tennismatch zat te volgen." Ook in de jeugd van Van Goethem ziet meester Colman geen redenen tot medelijden. "Hij deed net hetzelfde bij Glenn. Zijn eigen kinderen heeft hij nog met een trekker geslagen."

Morgenochtend zal procureur-generaal Christophe Bergez zijn rekwisitoor houden. De uitspraak wordt vrijdagavond verwacht.