Burger kan zelf beleidsvoorstel doen bij Vlaamse overheid

Geert Bourgeois, minister-president van de Vlaamse Regering (N-VA).
BELGA Geert Bourgeois, minister-president van de Vlaamse Regering (N-VA).
Burgers zullen binnenkort zelf een beleidsvoorstel kunnen indienen bij de Vlaamse overheid. En de Vlaamse regering moet bepaalde overheidsbeslissingen kunnen vernietigen wanneer die de strategische belangen van Vlaanderen zouden bedreigen. Dat zijn maar enkele nieuwigheden uit het Bestuursdecreet dat het Vlaams Parlement vandaag unaniem goedkeurde.

De regering-Bourgeois is al langer bezig met een oefening om de werking van de Vlaamse overheid te verbeteren. Het realiseren van een "open en wendbare overheid" is daarbij het doel. Het nieuwe Vlaamse Bestuursdecreet moet dat doel een stap dichterbij brengen. Dat decreet vervangt 12 bestaande bestuurlijke decreten en voorziet tegelijk in een pakket nieuwigheden.

Zo voorziet het decreet een kader voor experimentregelgeving en zogenaamde 'regelluwe zones'. Verder is het onder meer de ambitie om maximaal digitaal te werken. Zo kunnen burgers premies of vergunningen van de Vlaamse overheid meteen digitaal aanvragen (al blijft er altijd wel de mogelijkheid om analoog te werken). Er komt ook een burgerloket waarin elke burger een overzicht krijgt van zijn gegevens en interacties met de overheid.

Initiatief

Een andere nieuwigheid is dat elke burger ook het initiatief zal kunnen nemen om een eigen beleidsvoorstel in te dienen bij de Vlaamse overheid.

Verder wordt in het decreet ingeschreven dat de regering voortaan de mogelijkheid krijgt om beslissingen van Vlaamse overheidsinstellingen te vernietigen wanneer die de strategische belangen van Vlaanderen zouden bedreigen. Denk maar aan het State-Grid-debacle uit 2016, toen een Chinees staatsbedrijf wilde intreden in de Vlaamse energienetbeheerder Eandis. Die vernietigingsmogelijkheid is niet van toepassing op het Vlaams Parlement en de parlementaire instellingen.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick morel

  Ik stel voor om het aantal parlementsleden te halveren, de uittredingsvergoeding te beperken tot 3 maanden en de provincies af te schaffen. Naar waar en wie moet ik mijn voorstel sturen.

 • Ronny Van de Wal

  Als ik zie hoe'creatief' ze zijn omgesprongen met de resultaten van de laatste verkiezingen vrees ik er voor.Wat ik ook vast stel is dat er een paar dagen geleden geef of neem 80000 mensen een klimaatmars hebben gehouden,(je kan dit ook zien als een voorstel).Daar is ook geen rekening mee gehouden.In Amerika zeggen ze dit: "put your money where your mouth is".....

 • Paul Winters

  Kunnen wedan beginnen met de Vlaamse regering af te schaffen en terug gaan naar een federale? Dan is de begroting voor de volgende tien jaar gelijk in orde

 • Tony Vandermaelen

  Daar gaan ze nog spijt van krijgen. Ik stel voor dat de bevolking de politici een score geeft op het einde van de termijn waarvoor ze verkozen werden. Hun verloning is afhankelijk van die score. Wie minder dan 5 op 10 haalt mag zich niet herkiesbaar stellen. Dat zou kunnen plezant worden.

 • guy perain

  Die is aan iets begonnen!! Belofte maakt schuld?? Begin al maar met de BTW op water, gas en electriciteit op 6% te brengen (dit zijn geen luxe-goederen maar een noodzakelijk iets)