Exclusief voor abonnees

Burgemeesters kunnen cannabiswinkels niet tegenhouden: “Als handelaar zich aan regels houdt, is het volstrekt legaal”

AP
In Torhout opent binnenkort de tiende “cannabisshop” van Vlaanderen, waar je legale afgeleiden van cannabis koopt zoals olie, bloemen en hennepzaad. Lokale burgemeesters zijn niet altijd blij met de komst van zo'n winkel, maar ze kunnen weinig doen. 

Na onder meer Aalst, Antwerpen, Kortrijk en Roeselare, past ook Torhout met “Hemp” binnenkort in het rijtje van steden en gemeenten met een cannabiswinkel. De teller staat voor Vlaanderen voorlopig op tien, in de toekomst verder aangevuld met Wetteren en Ieper. Wie er hoopt hallucinogene middelen aan te treffen, is eraan voor de moeite. Anders dan in de Nederlandse coffeeshops vind je in Belgische cannabiswinkels enkel ‘cannabidiolproducten’ (CBD), die geen of slechts een fractie (minder dan 0,2%) het werkzame bestanddeel THC uit cannabis bevatten. Zo vind je in ‘The Green Flower’ in Aalst massageolie op basis van cannabis, verkoopt het Kortrijkse “De Boeren” hennepbloem om pannenkoeken mee te maken, en kan je bij de Farmerie “pollenhasj’ kopen om op te roken. De producten hebben naar verluidt een ontspannende en pijnstillende werking, maar zijn volkomen legaal. 

Je hebt 30% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joeri De clercq

  2019. En da plantje is nu nog niet legaal. Er gebeurd zo zever rond een mens , maar cannabis neen , ik snap het soms noet, minder criminaliteit en veel heel veel vers Geld om onze staatsschuld te betalen. Legaliseer da toch gewoon !

 • Dimitri Struyf

  Doe toch niet belachelijk en legaliseer gewoon.

 • Antonio De Geest

  Kwakzalverij! Er worden geneeskrachtige eigenschappen gekoppeld aan die spullen die totaal niet getest of waarvan deze eigenschappen niet bewezen zijn. Kost allemaal veel geld voor niets.

 • Alex Millian

  Zeveraars, 10e shop in België, in Blankenberge alleen al 2 cannabis shops gezien waar de prijzen buiten hangen toen ik daar was met carnaval. Die persoon binnen zegt dat hij ook 1 shop heeft in Overijse en Knokke. Politie is er al veel binnen geweest voor controles, toch staan deze shops niet in het rijtje hier? Er bestaan zeker paar honderden shops in Vlaanderen alleen al.