Burgemeester wil er "alles aan doen" om antisemitisch congres van Laurent Louis te voorkomen

Kamerlid Laurent Louis
PHOTO_NEWS Kamerlid Laurent Louis
Uittredend Kamerlid Laurent Louis heeft vandaag op zijn Facebookpagina het adres gepubliceerd waar morgen het antisemitisch congres van zijn partij zou plaatsvinden. Het gaat om een zaal aan de Bergensesteenweg in de gemeente Anderlecht. In een reactie heeft burgemeester Eric Tomas (PS) een spoedvergadering belegd met de politie.

"Ik zal er alles aan doen om het congres niet te laten plaatsvinden, maar dan wel in alle legaliteit om een beroep bij de Raad van State te voorkomen", reageert burgemeester Tomas voor aanvang van de spoedvergadering. De burgemeester heeft contact opgenomen met de directeur van de zaal. Die zegt niet op de hoogte te zijn van welk evenement er zou plaatsvinden.

Het 'Eerste Europees congres van de dissidentie' is georganiseerd door een boekhandel uit Ukkel en de partij 'Debout les Belges' van het onafhankelijke Kamerlid Laurent Louis, die reeds vervolgd werd voor laster en eerroof en het verspreiden van stukken uit het onderzoeksdossier van Marc Dutroux. Verschillende deelnemers hebben reeds in Frankrijk veroordelingen opgelopen, zoals de publicisten Alain Soral, Johan Livernette, Kémi Séba of de omstreden komiek Dieudonné.

Zaterdagochtend vond een overlegvergadering plaats met de negentien Brusselse burgemeesters, de korpschefs van de politiezones en de gouvereur, dit op initiatief van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet.

De Franse komiek Dieudonné.
EPA De Franse komiek Dieudonné.