Burgemeester Vilvoorde: "Volwaardige Vlaamse rechtbank in Brussel is nodig"

Hans Bonte.
belga Hans Bonte.
Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a) heeft er in De Zondag voor geijverd dat er een aparte Vlaamse rechtbank komt in Brussel. Daarnaast moet er ook een Vlaams parket komen in het arrondissement Halle-Vilvoorde. Bonte is daarvan overtuigd nadat de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank de dader van een dodelijk ongeval met vluchtmisdrijf in zijn stad in maart voorlopig vrijliet.

Bij dat ongeval kwam de 12-jarige Merel De Prins uit Zemst om het leven. "Dit toont aan dat we nood hebben aan een volwaardige Vlaamse rechtbank en een volwaardig Vlaams parket in Halle-Vilvoorde. Vandaag zijn wij afhankelijk van een rechtbank die geen voeling heeft met de regio, die een andere cultuur belijdt", zegt Bonte. Hij roept minister van Justitie Koen Geens (CD&V) op tot actie. " Wij moeten onafhankelijk van Brussel kunnen werken." En de regering zou meer moeten doen met de tijd die het krijgt, vindt de sp.a'er. ""Wat mij het meest stoort, is dat de regering een ongelooflijke kans verkwanselt om structurele problemen aan te pakken."

Symboolpolitiek

Bonte denkt in de eerste plaats aan de eenmaking van de Brusselse politiezones. "Men verliest zich in symboolpolitiek. Als je ons land echt veiliger wil maken, moet je orde op zaken stellen in de hoofdstad. De fusie van de politiezones is cruciaal voor een integraal veiligheidsbeleid. Schrijf maar op: N-VA zal dat ook een breekpunt noemen voor de volgende verkiezingen. Maar nu doet ze niets. Ik noem dat hypocriet."

Inlichtingendiensten zwakke plek

Daarnaast noemt Bonte de Belgische inlichtingendiensten "onze zwakke plek". Bonte pleit voor meer en betere samenwerking tussen de verschillende diensten. "Jambon wou een Kanaalplan in deze regio om terreur te bestrijden. Wel, ik wacht nog steeds op de eerste vergadering met alle burgemeesters. Als een potentiële radicaal van Brussel naar Vilvoorde verhuist, word ik zelfs niet ingelicht", aldus nog Bonte.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jokkev

  Beste Bonte u was samen met DE CD&V windvanen zo fier over de zesde staatshervorming.Ze is dan toch niet zo geslaagd al jullie gedacht hebben.

 • Rigobert Deleu

  Moeten er weer plaatsjes gecreëerd worden in Brussel ?? Vorige regering met Spa heeft dat vergeten in te vullen zeker ??

 • marc bolders

  Recht spreken beste Bonte gebeurt op basis van het strafrecht , strafvordering en bewijzen .Niet op de mening van een dorpsburgemeester die zichzelf constant in de kijker zet. Een parlementair die de gerechtelijke onafhankelijkheid in vraag stelt kan beter solliciteren bij NVA of VB. Straffen a la tete du client horen niet in een rechtstaat.

 • Peter Bosmans

  Neen, er zijn rechtbanken nodig die rechtvaardig recht spreken, ongeacht de taal. Als je leest welke belachelijke schadevergoeding mensen krijgen bij een dodelijk ongeval en hoeveel keer recidivisten er vanaf komen met een paar centjes of forfaitaire straffen, terwijl dwangsommen voor banale dingen zoals bomen die teveel bladafval en schaduw geven kunnen oplopen tot 800.000 euro, dan kan je alleen besluiten dat ons rechtssysteem volledig faalt, of het nu in Vlaanderen, Brussel of Wallonië is.

 • Jan Huysmans

  Binnen Brussel loopt alles mank door het groot aantal politiezones, dit moet eerst aangepakt worden. Helaas staan PS postjes deze hervorming in de weg. Eén politie zone in Brussel zou de communicatie en aanpak al een stuk beter maken.