Burgemeester Vilvoorde "in alle staten": jongeren die tiener bewusteloos sloegen alweer vrij

Hans Bonte (sp.a), burgemeester van Vilvoorde.
Photo News Hans Bonte (sp.a), burgemeester van Vilvoorde.
Twee jongeren die waren opgepakt na de agressie tegenover een veertienjarige jongen in Vilvoorde, zijn vrijgelaten omdat er onvoldoende plaats was in een gesloten instelling. Dat heeft burgemeester Hans Bonte vernomen van zijn korpschef. De burgemeester is naar eigen zeggen "in alle staten". "Dit ondergraaft de motivatie van iedereen die probeert mee een integraal beleid te voeren", aldus Bonte. Jongerenwelzijn ontkent echter dat er plaatsgebrek is in gesloten instellingen.

Naar aanleiding van de agressie jegens de jongen waren drie personen opgepakt: twee minderjarigen en een meerderjarige. Die laatste werd vrijgelaten onder voorwaarden, maar de minderjarige verdachten konden niet worden geplaatst en zijn dus op vrije voeten, weet Bonte.

De burgemeester wijst erop dat na de feiten, de afspraken over de aanpak van dergelijke criminaliteit goed werden nageleefd en dat er snel werk werd geleverd door alle betrokkenen in de keten. Dat een jeugdrechter zijn vonnis nu niet kan uitvoeren wegens een structureel tekort, vindt hij hemeltergend.

"Ik zie en weet hoe demotiverend dit kan werken voor de partners die een integraal beleid willen voeren. Dit ondergraaft de motivatie van iedereen in die keten", luidt het. "We proberen dit al enkele jaren onder de aandacht te brengen van de Vlaamse overheid. Ik lanceer daarom nog eens een oproep naar de Vlaamse regering om daarin te investeren. Want als ze dat niet doet, ondergraaft ze de kordate aanpak."

"Wel nog plaats"

Jongerenwelzijn ontkent het plaatsgebrek in de gesloten gemeenschapsinstellingen, bevestigt het agentschap vandaag aan Belga. 

"Er is wel degelijk nog plaats in bepaalde gesloten instellingen, onder meer in Everberg", stelt woordvoerder Peter Jan Bogaert. "We gaan morgen bekijken hoe we de situatie verder aanpakken." 
100 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peeters Freddy

  Wel Bonte ga dan klagen en zagen bij Koen Geens onze minister van justitie en niet in de krant en media zagevent.

 • Ward Van Hoyweghen

  En dan maar jacht maken op schild &vrienden, die tot op heden niemand kwaad hebben gedaan terwijl hoe groter het schorem hoe sneller ze weer op onze maatschappij losgelaten worden. Maar ja, hiermee zijn geen stemmen te winnen hé?

 • Peter Simons

  Ze zullen het morgen eens rustig bekijken, en ondertussen ondergaat het slachtoffer de ellende !

 • Louis Roux

  Misschien die journalist van de beruchte PANO uitzending het onderzoek laten voeren,die zou ze ,met het nodige knip en plakwerk, wel aan de galg gepraat hebben

 • christiaan vandenbroucke

  justitie corrupt t'is al langer geweten met zo een minister