Burgemeester van Waterloo blijft wellicht voorlopig in de cel

Serge Kubla, burgemeester van Waterloo.
BELGA Serge Kubla, burgemeester van Waterloo.
Roland Forestini, de advocaat van Serge Kubla (MR), is eerder pessimistisch over de mogelijke vrijlating van zijn cliënt vandaag. Het is dus erg waarschijnlijk dat de burgemeester van Waterloo, die gisteren aangehouden werd op verdenking van "corruptie van een persoon met een publieke functie in een ander land", een tweede nacht in de cel zal moeten doorbrengen. Dat schrijft de Franstalige krant Le Soir.

Kubla werd gisteren aangehouden en opgesloten in de gevangenis van Sint-Gillis. Dat gebeurde "om de onderzoekers de tijd te geven om andere mensen te ondervragen die betrokken zijn in het dossier", zegt zijn advocaat. Ook het parket zegt dat bij de aanhouding rekening werd gehouden met het risico op overleg tussen de verdachten.

"De ondervragingen van meneer Kubla moeten in de loop van de namiddag nog plaatsvinden", aldus Forestini aan Le Soir. "Morgen staat er een afspraak met de rechter op de planning. Het is dus erg onwaarschijnlijk dat meneer Kubla vandaag vrijgelaten wordt."

Volgens zijn advocaat werkt Kubla goed mee met de ondervragers. "Hij wil in volledige transparantie op de vragen antwoorden van de onderzoekers. Hij wil echt meewerken om de zaken vooruit te laten gaan."

Advocaat Forestini laat ook niet na het belang van zijn cliënt te minimaliseren. "Ik herhaal het: Serge Kubla is niet de centrale figuur in dit dossier. Hij heeft zich niet schuldig gemaakt aan corruptie en trad enkel op als tussenpersoon om Duferco in staat te stellen zich op de Afrikaanse markt te begeven."

Meneer Kubla wil echt meewerken om de zaken vooruit te laten gaan

Roland Forestini, advocaat van Serge Kubla

Enveloppe met 20.000 euro

Kubla werd gisteren aangehouden op verdenking van corruptie. De industriële groep Duferco zou in Congo ambtenaren omgekocht hebben. De fondsen daarvoor zouden op zijn minst gedeeltelijk zijn overgemaakt door tussenkomst van Kubla, voormalig Waals minister van Economie van 1999 tot 2004.

Zo wordt Kubla ervan verdacht een enveloppe met 20.000 euro overhandigd te hebben aan de echtgenote van Alphonse Muzito, oud-premier van Congo. Het zou om een voorschot gaan op een bedrag van 500.000 euro.

Gisteren vroeg MR-voorzitter Olivier Chastel het ontslag van Kubla, zodat die "sereen zijn verdediging kan voorbereiden".

Serge Kubla was van 1999 tot 2004 Waals minister van Economie.
REUTERS Serge Kubla was van 1999 tot 2004 Waals minister van Economie.

"Te gemakkelijk om achtenswaardige carrière te besmeuren"

De Waalse viceminister-president Jean-Claude Marcourt (PS), die Serge Kubla elf jaar geleden opvolgde als Waals Economieminister, wees vandaag voor aanvang van de plenaire zitting op het vermoeden van onschuld gewezen. Volgens hem mag een illegale daad geen smet werpen op het hele leven of de "achtenswaardige loopbaan" van zijn voorganger.

Jean-Claude Marcourt (PS), Waals minister van Economie.
BELGA Jean-Claude Marcourt (PS), Waals minister van Economie.

"Versuft"

De MR-fractieleider in het Waals parlement, Pierre-Yves Jeholet, hield zich aan het partijstandpunt en zei "versuft" te zijn. Volgens hem heeft zijn partij van moed getuigd door meteen aan Kubla te vragen een stap opzij te zetten - en te verzaken aan zijn mandaat van burgemeester. "Er is een ethische noodzaak en men moet dus duidelijk zijn. Hij moet zich sereen kunnen verdedigen. Het dossier zal een zekere tijd in beslag nemen. Hij moet weten wat hij moet doen", zei Jeholet.

Waals parlementsvoorzitter André Antoine (cdH) verwees naar de lange carrière als Waals parlementslid van Serge Kubla, die "een briljant minister van Economie was die aan de kant van de ondernemingen stond". Hij verdedigde het recht van politici om een rol te spelen als tussenpersoon en bemiddelaar voor bedrijven in moeilijkheden. Maar "hier is men blijkbaar in een heel andere situatie. Het gerecht moet duidelijk aanwijzingen hebben" om zo te handelen, voegde hij eraan toe. Hij herinnerde er ook aan dat elk uitvoerend mandataris - van lokaal mandataris tot minister - bij de start van zijn mandaat onder gesloten enveloppe een vermogensaangifte moet doen bij het Rekenhof.

Pierre-Yves Jeholet (MR).
PHOTO_NEWS Pierre-Yves Jeholet (MR).