Burgemeester van Aalst overweegt kogelwerend vest voor carnaval

Christoph D'Haese (midden)
BELGA Christoph D'Haese (midden)
De burgemeester van Aalst overweegt volgend weekend met carnaval een kogel­werend vest te dragen. "De veiligheidscel heeft mij dat aangeraden", aldus burgemeester Christoph D'Haese (N-VA). "Ik zal zeker geen kogelvrije vest dragen en ik denk ook niet dat het verstandig is om op te roepen naar carnaval te komen en dan zelf een kogelvrije vest te dragen." Dat zegt de Aalsterse schepen Ilse Uyttersprot (CD&V) in een reactie op het voornemen van D'Haese.

Carnaval Aalst 2015 wordt de best beveiligde editie ooit. Er worden 350 agenten ingezet - twintig procent meer dan in 2014 -, 80 camera's zullen alles nauwlettend in het oog houden en er is een uitgekiend plan om Aalst te evacueren bij problemen. De burgemeester beleeft de feestelijkheden wellicht met een kogelwerend vest.

"De veiligheidscel heeft me ­inderdaad aangeraden om, net als onze politiemensen, tijdens de carnavalsdagen een kogel­werend vest te dragen", zegt D'Haese. "We gaan nog een analyse uitvoeren, maar de kans ­bestaat dat ik het advies opvolg en dus effectief zo'n vest aantrek."

"Stap te ver"
"Ik heb nog nooit een 'oortje' gehad of een kogelvrije vest gedragen, en ik zou het ook niet overwegen, " aldus nog Uyttersprot. Wat als men het haar zou aanraden? "Ik vind het een stap te ver. Ik denk dat dit 'overshooting' is. Ik weet niet of we echt een doelwit zijn, en als dat zo is, dan is iedereen rond jou dat ook."

Uyttersprot erkent wel dat voorzichtigheid geboden is en dat er moet voorbereid worden op mogelijke calamiteiten. Ze verwijst naar het bijzonder nood- en interventieplan dat al enkele jaren bestaat, het feit dat de stad investeerde in een vast camerasysteem en dat er meer agenten ingezet worden, wat overigens voor alle grote evenementen geldt bij een verhoogd dreigingsniveau.

Uyttersprot vindt een kogelvrije vest "een stap te ver".
BELGA Uyttersprot vindt een kogelvrije vest "een stap te ver".