Burgemeester Oosterzele roept op om spaarzaam te zijn met water, minister Van den Heuvel steunt oproep

Foto ter illustratie
Getty Foto ter illustratie
Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) steunt Johan Van Durme, de burgemeester van het Oost-Vlaamse Oosterzele, in zijn oproep om spaarzaam te zijn met water. Dat zegt hij aan VTM NIEUWS. Het is de eerste keer dit jaar dat de oproep gelanceerd wordt.

Vorig jaar, rond dezelfde periode, was de gemeente Oosterzele ook de eerste gemeente maatregelen nam. Toen mochten inwoners hun gras niet meer sproeien of hun auto wassen. Vanwege de actuele hitte roept Van Durme dus opnieuw op om spaarzaam te zijn met drinkwater, maar de maatregelen gaan niet zo ver als vorig jaar. “Het is een oproep om het gezond verstand te gebruiken. Zonder te dwingen dus”, aldus Van Durme, die benadrukt dat er vorig jaar geen enkele boete is uitgedeeld. “De mensen zijn er zich van bewust dat ze moeten opletten met watergebruik. Ik roep op om geen drinkwater te gebruiken om het gazon te sproeien, de auto te wassen en zwemvijvers te vullen. Met dat laatste bedoel ik enkel grote zwembaden.”

“De toestand is niet zo ernstig als vorig jaar, maar dat wil niet zeggen dat we niet spaarzaam moeten zijn met water”, reageert Vlaams minister Koen Van den Heuvel bij VTM NIEUWS. “Hoe spaarzamer we omgaan met water, hoe langer we procedures die oproepen tot echte verboden kunnen uitstellen.” Van Durme vindt het goed dat de minister de oproep steunt. “Laat onze reserves niet slinken. Wacht dus met het gazon te sproeien, de vijver te vullen en auto te wassen tot het regent”, aldus Van Durme nog.
62 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert De Vries

  @Marcel Bontinck, hier in Spanje aan de kust komt er drinkbaar water uit de kraan, dag in, dag uit, ook nu bij 38 graden. Maar voor de tuin, zwembad, auto,... hebben we ook (aan een vast goedkoop jaartarief) steeds onbeperkt niet drinkbaar water (lokaal uit een boorput). Dat is een goeie oplossing. In de campo (platteland) is er soms waterschaarste voor de landbouw als de waterreserves niet (voldoende) opgevuld geraakt zijn. Maar hier is het veel droger dan in België !

 • AUGUSTIN GHIJSELS

  Water is hier schaars in Oosterzele.Gewoonlijk regent het maar 1 keer per maand.Wij zijn zelfs de droogste gemeente van OVL.Het is hier dan ook roeien met de riemen die we hebben.Zandzakjes zijn hier voorlopig niet nodig,behalve in de plaatselijke cafe's.Wij staan ook te trappelen om samen te smelten met een natte gemeente zoals Melle.Maar het water is nog te diep nu.

 • Carolus Vif

  francois grondwater is van iedereen maar wat veel dommer is is dat men verleden jaar verbood om met regenwater te sproeien dat water zou bij gebruik of verdampt wat temperatuurverlagend is , of gebruikt door de planten of in de grond getrokken zijn wat het grondwaterpeil verhoogt ,maar neen de slimme ministers beslisten dat het nutteloos in de regenputten moest blijven zitten

 • Francois Baes

  Het is mijn grondwater dat ik oppomp met mijn electriek naar boven gepompt en als ik mijn gazon daarmee sproei dan zakt de overschot terug in de grond en dat zal ik zeker blijven doen.Ik heb al die bemoeizucht van al die politiekers niet nodig.Dat ze eerst hun loon maar eens matigen tot het normale daarna zal ik misschien eens luisteren.

 • Peter Simons

  Ik betaal, dus ik gebruik !