Burgemeester Molenbeek na rellen oudejaarsnacht: “Als wij geen feest organiseren, organiseert de jeugd een eigen feest”

Gemeente stelt zich burgerlijke partij tegen vandalen van oudejaarsnacht: “Recht doen geschieden”

De gemeente Sint-Jans-Molenbeek zal zich burgerlijke partij stellen tegen de vandalen die tijdens oudejaarsnacht gewelddadigheden hebben gepleegd op het grondgebied. Dat heeft het college van burgemeester en schepenen vanochtend unaniem beslist in een speciale zitting. Volgens burgemeester Cathérine Moureaux (PS) waren er trouwens wel voldoende agenten gemobiliseerd op oudejaarsnacht om rellen in de gemeente te voorkomen. Ze spreekt van een onderfinanciering van de zone en een “oproerklimaat” met “beelden van gele hesjes en extreemrechts die een groot effect hebben op onze jeugd”.

"De gemeente staat erop er alles aan te doen om recht te doen geschieden en de verantwoordelijken van deze onaanvaardbare daden te straffen, omdat wij van mening zijn dat deze niet ongestraft kunnen blijven", zegt burgemeester Catherine Moureaux in een persbericht.

De burgemeester stelt nog dat het ook om een maatregel van de burgers gaat. Ze vraagt alle benadeelde personen om zich bij de klacht aan te sluiten. Het geweld “bezoedelde het imago van hun gemeente”, stelt ze.

PS-burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux.
BELGA PS-burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux.

Voldoende agenten

Volgens Moureaux zijn er de bewuste nacht wel voldoende agenten ingezet. Dat zei ze vanavond in Terzake op Canvas. “Ik wil eerst de politieagenten en de hulpdiensten bedanken. Hun effectieve interventie was voldoende krachtig om de rellen aan te pakken in dertig minuten. Dat was snel, want er waren meer dan 200 jongeren op het plein”, klinkt het. 

“Er waren bovendien tachtig agenten aanwezig, dat zijn er 34 méér dan twee jaar geleden.” Volgens de burgemeester zijn de rellen het gevolg van een “oproerklimaat” zoals bij de “gele hesjes”. Er is vandaag een revolutionair klimaat in België en klimaat, met de gele hesjes en extreemrechts. Ik denk dat deze beelden een heel groot effect hebben op onze jeugd.” 

“Maar we moeten misschien meer organiseren op vlak van onderwijs” en cultuur, klinkt het verder nog. “Als wij geen feest organiseren, organiseert onze jeugd zijn eigen feest. En dan escaleert het, en wordt het iets anders.”

Voor Brussels staatssecretaris voor Brandbestrijding Cécile Jodogne (DéFI) moet de politiecapaciteit in het Brussels Gewest verhoogd worden, moet er beter geanticipeerd worden op mogelijke ongeregeldheden en is een betere coördinatie tussen politie en de hulpdiensten nodig. Een fusie van de politiezones, zoals minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem voorstelt, is voor haar echter niet de goede oplossing.

De brandweer in actie in de Ribaucourtstraat in Sint-Jans-Molenbeek. Daar werden tijdens nieuwjaarsnacht auto’s in brand gestoken.
Amias Stijn Tshibangu Ngalula De brandweer in actie in de Ribaucourtstraat in Sint-Jans-Molenbeek. Daar werden tijdens nieuwjaarsnacht auto’s in brand gestoken.

“Struisvogelmentaliteit”

De analyse die de kersverse burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek maakte, deed de wenkbrauwen fronsen bij Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V). Zeker omdat burgemeester Moureaux een week lang wachtte om te reageren. “De analyse van de burgemeester getuigt van een struisvogelmentaliteit. De rellen en vernielingen doet ze af als ‘feest van jongeren zoals dat ook in het buitenland gebeurt’. Haar remedie is ook lachwekkend: ‘zorg voor concerten op oudejaar’. Mevrouw de burgemeester: er zijn concerten op oudejaar en er is een gratis vuurwerkshow. U verzint excuses voor gedrag dat niet te excuseren valt”, verklaart Debaets.

De Brusselse staatsecretaris voor Gelijke Kansen vindt het hoog tijd dat de daders ook echt gestraft worden en dat de gemeente Molenbeek en haar jongeren de kansen die voorhanden zijn ook echt grijpen.“De daders van de vernielingen op oudejaar moeten opgespoord en berecht worden. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor wat ze hebben aangericht. Ook hun ouders mogen wat mij betreft in de spiegel kijken”, stelt Debaets.

“Vanuit de overheid voeren we al jarenlang een kansenbeleid. Wat de burgemeester beter zou doen, is jongeren die dat nodig hebben een duwtje geven, opdat ze de kansen die er liggen wel zouden benutten”, besluit ze.

Aanzienlijke kosten

Het geweld van oudejaarsnacht leidde tot aanzienlijke kosten voor de gemeente en de inwoners, van wie bezittingen ernstig werden beschadigd. "Naast de plundering van verschillende winkels en het in brand steken van auto's, werden stadsmeubilair en een gebouw van de gemeente ernstig vernield", aldus nog de gemeente. 

Door zich burgerlijke partij te stellen, verkrijgt de gemeente de middelen om eventueel verdere onderzoeken aan te vragen, klinkt het. “Dit is bijzonder belangrijk om ervoor te zorgen dat alles onderzocht zal worden en dat een maximum aantal daders geïdentificeerd en vervolgd zullen worden”, aldus nog de gemeente.

Aanhoudingen

Bij de relletjes in de wijk Zwarte Vijvers werden vier politievoertuigen en twee brandweerauto’s geviseerd. Vier agenten raakten lichtgewond bij de incidenten. Verschillende handelszaken liepen schade op en een apotheek werd geplunderd. De incidenten leidden tot een twintigtal administratieve aanhoudingen en twee gerechtelijke aanhoudingen.

Ook andere gemeenten waren geconfronteerd met onlusten, wat het debat over de fusie van de politiezones in de hoofdstad opnieuw op gang bracht.

Wouter Van Vooren

Bekijk ook:
96 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • pascal de bruycker

  Walgelijk gedoe , dat land gaat hier meer en meer de dieperik in ....

 • Philip Coeman

  Geslaagde opdracht voor de Burgermeester! Dankzij al haar softe uitspraken krijgt ze opnieuw alle stemmen van die beruchte families.

 • Jeroen Verboven

  Dit is geen feest vieren! Dit is gewoon puur vandalisme en criminaliteit.....en de grootste (lompe) crimineel draagt de sjerp daar in Molenbeek.

 • Chris de Belie

  Wow, Madam de burgemeester noemt wat daar op oudejaarsavond gebeurt is dus 'een feest'. Het is volgens mij dan toch een typisch en lokaal 'Hellhole'-feest..Je moet maar durven, zo een uitspraak doen als verantwoordelijke van de gemeente.

 • Chris Callant

  Hoe wereldvreemd kan je zijn??