Burgemeester Moeskroen vermoord met mes op kerkhof, verdachte opgepakt

Burgemeester Gadenne stelde zich verantwoordelijk voor de begraafplaats, die recht tegenover zijn woning gelegen is.
DH Burgemeester Gadenne stelde zich verantwoordelijk voor de begraafplaats, die recht tegenover zijn woning gelegen is.
Alfred Gadenne is gisteravond vermoord met een mes op de begraafplaats van Lowingen, een deelgemeente van Moeskroen. De 71-jarige burgemeester werd er de keel doorgesneden. Een verdachte werd opgepakt, zegt de procureur des konings Christian Henry. Hij heeft intussen bekend dat hij betrokken is. CdH-voorzitter Benoît Lutgen is afgelopen nacht naar Moeskroen getrokken, enkele uren nadat hij het overlijden van Gadenne vernomen had.

Gadenne begaf zich zoals elke avond naar de begraafplaats tegenover zijn huis om er de poort te sluiten. Daar werd hij door een gewapende man opgewacht, aangevallen en om het leven gebracht, zegt de procureur van Bergen-Doornik. "Rond 19.50 uur kreeg de brandweer van Moeskroen een anonieme oproep binnen dat iemand was gedood op de begraafplaats van Lowingen. De politie van Moeskroen ging daarop ter plaatse en vond het lijk", zei Henry.

Wachten op advocaat
De verdachte werd opgepakt. Het is nu wachten op een advocaat vooraleer de onderzoeksrechter hem kan ondervragen, gaf de procureur nog mee. In de loop van de dag zal de verdachte voor de onderzoeksrechter komen. Volgens zender Notélé zou de dader een 18-jarige jongere zijn die uit wraak handelde omdat zijn vader twee jaar geleden door de burgemeester ontslagen werd. Dit is evenwel niet bevestigd door het gerecht. 

Het is al het derde overlijden van een politieke reus in de Henegouwse stad. Drie jaar geleden overleed Damien Yzerbyt (cdH) na een zware ziekte, een jaar later stapte Jean-Pierre Detremmerie (cdH) uit het leven. Gadenne was sinds 2006 burgemeester van het stadje in de Vlaams-Waalse grensstreek.

Politieke wereld reageert geschokt
De dood van Gadenne heeft heel wat verontwaardiging veroorzaakt in de politieke wereld. De burgemeester van Moeskroen, de baas van de stad sinds 2006, was lid van cdH, de hoek van waaruit ook de meest geschokte reacties komen.

CdH-voorzitter Benoit Lutgen reageert op Twitter geschokt op het overlijden van zijn trouwe partijgenoot. "Mijn verdriet is immens", schrijft hij. "Ik druk mijn medeleven uit aan zijn naasten." Jean-Marc Nollet, de fractieleider van Ecolo-Groen, reageerde vol ongeloof. "Met stomheid geslagen. Hij was een man van de dialoog, met een groot hart", klinkt het.

Waals minister voor cdH René Collin verwees naar de eenvoud waarmee Gadenne leefde. "Moeskroen treurt om een burgemeester die het voorbeeld van eenvoud en toewijding was."

Premier Charles Michel (MR) liet eveneens op Twitter weten dat hij "geschrokken" is door de "wrede dood" van Gadenne. Een gevoel dat over alle partijgrenzen werd gedeeld. De burgemeester van Charleroi Paul Magnette (PS) is "geschokt" door de "moord op de burgemeester van Moeskroen Alfred Gadenne". Zijn voorzitter Elio Di Rupo, eveneens collega-burgemeester van Bergen, verneemt "met gruwel" de gebeurtenissen in Moeskroen en wenst aan Gadennes "familie, vrienden en de Moeskroenenaren" zijn "diepste medeleven" over te maken.

Ook in Rijsel, aan de andere kant van de Frans-Belgische grens, kroop burgemeester Martine Aubry in haar Twitterpen om haar ongeloof over de "gruwelijke" gebeurtenissen in Moeskroen uit te drukken.

De gruwel in Moeskroen laat overigens ook de Vlaamse politici niet onberoerd. Vincent van Quickenborne, burgemeester van buurgemeente Kortrijk, laat weten dat "Kortrijk in shock is. Alfred Gadenne was architect van ons goed nabuurschap. Hij bewees dat samenwerken over de taalgrens kan. Merci Alfred", plaatste de liberaal op Twitter. CD&V-voorzitter Wouter Beke spreekt van een "verschrikkelijk verhaal". "Verschrikkelijk" is ook wat Gwendolyn Rutten van Open Vld vindt van het overlijden van Gadenne. (lees hieronder verder)

belga
belga
belga
DH
belga

Een man van het volk
Alfred Gadenne werd op 31 januari 1946 geboren in Lowingen, in de provincie Henegouwen. Aangespoord door toenmalig burgemeester Jean-Pierre Detremmerie kreeg Gadenne in 1982 een plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen en schopte hij het meteen tot schepen van openbare werken in Moeskroen. Hij werd zo de rechterhand maar tegelijkertijd ook een concurrent voor Detremmerie, want Gadenne blijkt zeer geliefd bij de Moeskroenenaren.

Stemmenkanon
Stemmenkanon of niet, het zou meer dan dertig jaar duren vooraleer Gadenne de burgemeesterssjerp mocht omgorden. Dat gebeurde uiteindelijk in 2006 nadat een hervorming van het verkiezingssysteem ervoor zorgde dat het burgemeesterschap moet gaan naar de kandidaat met de meeste voorkeursstemmen. Het was al de derde keer dat Gadenne meer voorkeursstemmen achter zijn naam kreeg dan burgemeester Detremmerie.

Met zijn verkiezing als burgemeester trad Gadenne overigens in de voetsporen van zijn vader. Die was dertig jaar lang burgemeester van Lowingen, de gemeente die bij de gemeentefusie in 1976 bij Moeskroen werd gevoegd. Gadennes populariteit bleef ook op de hoofdzetel van cdH niet onopgemerkt en de humanisten moesten hem bijna verplichten om bij de regionale verkiezingen in 2009 op te komen. Een keuze die allesbehalve slecht uitdraaide voor cdH, want Gadenne werd verkozen als Waals parlementslid.

Dagelijkse gewoonte
Echte ambities had Gadenne in Namen niet en in 2014 stond hij zijn plaats af aan zijn opvolgster Mathilde Vandorpe om zich enkel nog over Moeskroen te kunnen ontfermen. Dat de Moeskroenenaren hoog opliepen met Gadenne bleek trouwens in 2012 toen hij opnieuw meer dan 7.000 stemmen behaalde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Gadenne had al vijftien jaar lang de gewoonte om dagelijks de poort van de begraafplaats van Lowingen, die recht tegenover zijn woning ligt, te openen en te sluiten. Die traditie werd hem op 11 september 2017 fataal toen hij 's avonds werd opgewacht en gekeeld.

Stemmenkanon of niet, het zou meer dan dertig jaar duren vooraleer Gadenne de burgemeesterssjerp mocht omgorden. Dat gebeurde in 2006. Zo trad hij in de voetsporen van zijn vader
34 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • kevin dauphin

  En dan denkt een mens eens na is ons straf systeem wel op plaats voor zulk uitschot... Politieker of niet maar iemand de keel oversnijden is gewoon vuil en laf die persoon verdient geen mooi celletje met gameconsole maar eerder een Russische of Amerikaanse strafmaat waar het eindigt op een stoeltje met wat stroom aan

 • Paul Derycke

  Niets rechtvaardigt deze laffe daad. Medeleven aan de nabestaanden.

 • Jarne Van Severen

  Innige deelneming aan familie. Niet letten op alle zwartmakers hier in de reacties. Ze verwarren een triest overlijden met iets helemaal anders. Ze zoeken totdat ze een plek vinden waar ze weer politiekers kunnen verwijten... Ze zouden beter medeleven hebben.

 • BertPienter

  Zeer tragische gebeurtenis. Een onbegrijpelijke daad van geweld. Jammer dat velen het weeral nodig vinden om vluchtelingen en asielzoekers te beschuldigen. Jammer ook dat er zo weinig reacties staan van Vlaamse politici. Hopelijk is dat niet uit onverschilligheid.

 • Johnny Verhoeven

  Gewoon zalig, hopelijk komt hij vrij vanwege door een procedure fout. Zodat die mannen in hun ivoren toren het ook eens voelen wat de brave burger elke keer voelt. + het is een graaier minder