Burgemeester Houthalen-Helchteren: "Fusie met Genk niet aan de orde"

Burgemeesters Alain Yzermans (Houthalen-Helchteren) (links) en Wim Dries (Genk) (rechts) versterken de samenwerking.
Bart Borgerhoff Burgemeesters Alain Yzermans (Houthalen-Helchteren) (links) en Wim Dries (Genk) (rechts) versterken de samenwerking.
De oppositiepartijen in Houthalen-Helchteren organiseren een extra gemeenteraad om duidelijkheid te krijgen over de samenwerking met de stad Genk die het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren aankondigde. Burgemeester Alain Yzermans (sp.a-Groen-Plus) verzekert dat een fusie niet aan de orde is.

"De voltallige oppositie wil op de extra gemeenteraad duidelijkheid krijgen over de inhoud van de samenwerking, de reden waarom dit met de stad Genk gebeurt, en over het feit of dit een voorafname is op een geplande fusie of niet", aldus Stijn Van Dingenen, fractieleider voor oppositiepartij S&D. De oppositiepartijen zijn bezorgd dat een samenwerking met de stad Genk ervoor zal zorgen dat Houthalen-Helchteren een minderheid wordt en weinig te zeggen zal hebben binnen de samenwerking.

Burgemeester van Houthalen-Helchteren, Alain Yzermans, verduidelijkt dat de samenwerking met Genk al vier jaar loopt, met tientallen samenwerkingsverbanden die al regelmatig op de gemeenteraad zijn behandeld. "De beslissing die wij nemen is een start van een strategische aanpak op lange termijn en een logisch gevolg van de vele kleine initiatieven, niet meer of niet minder", aldus Yzermans.

De oppositiepartijen nemen het zekere voor het onzekere en willen op de extra gemeenteraad hun voorwaarden al uitspreken inzake een mogelijke fusie.

Volksraadpleging

"Als de meerderheidspartijen voor juni 2019 definitieve fusieplannen beslissen, vragen we als oppositie een volksraadpleging daaromtrent te organiseren", aldus Van Dingenen. "We vinden het erg belangrijk dat onze inwoners een stem hebben in het fusiedebat. Ter voorbereiding hierop moeten alle mogelijke fusiepistes onderzocht worden, niet enkel deze met de stad Genk." Volgens burgemeester Yzermans is een fusie met Genk alvast niet aan de orde.

Donderdagavond 13 april om 20 uur vindt de extra gemeenteraad plaats in het Nieuw Administratief Centrum in Houthalen-Helchteren.

Stad en gemeente versterken samenwerking, maar fusie niet aan de orde | HLN Genk

De stad Genk en de gemeente Houthalen-Helchteren gaan hun samenwerking versterken en uitbreiden. De overeenkomstig werd gisteren bezegeld aan het huis van Myriam Bellio, schepen van evenementen in Houthalen. Zij woont pal op de grens van beide gemeenten. "Maar een fusie is niet aan de orde", zegt Genks burgemeester Wim Dries (CD&V).