Burgemeester en schepen Denderleeuw stappen uit N-VA

Burgemeester Jan De Dier en schepen Erna Scheerlinck
Claudia Van den Houte Burgemeester Jan De Dier en schepen Erna Scheerlinck
In Denderleeuw stappen burgemeester Jan De Dier en schepen Erna Scheerlinck uit N-VA. Dat laten de twee in een mededeling weten.

De Dier en Scheerlinck richtten eind augustus de beweging Duurzaam Vlaams Denderleeuw (DVD) op. Ze beklemtoonden toen dat ze N-VA-lid wilden blijven. Halverwege september werden de twee echter geschorst door de partij en werd een tucht- en verzoeningsprocedure opgestart.

"De afgelopen dagen is duidelijk gebleken dat de lokale N-VA-afdeling tot geen enkel gesprek bereid was, wel integendeel, we werden geschorst als bestuurslid zonder enige vorm van wederwoord en onmiddellijk doorverwezen naar een nationaal verzoeningstribunaal", zeggen De Dier en Scheerlinck.

Het politieke duo haalt drie redenen aan voor het ontslag. "Het feit dat we niet meer uitgenodigd werden voor de fractievergaderingen, het feit dat uit het stemgedrag op de laatste gemeenteraad blijkt dat N-VA niet langer haar eigen burgemeester en schepen steunt en het feit dat voorzitter Duyck aan de gouverneur stelt dat De Dier en Scheerlinck niet passen in een mogelijk toekomstig samengaan van N-VA en sp.a in een volgende coalitie."

Dat laatste is verrassend, aangezien dinsdag de procedure werd opgestart om tot een nieuwe coalitie te komen. Sp.a/Open liet op de gemeenteraad weten verkennende gesprekken op te starten. "De bocht van meer dan 180 graden die N-VA genomen heeft, heeft ons overtuigd, en dit gesterkt door de overweldigende steun die we de laatste weken mochten ervaren van de man in de straat, om ons lidmaatschap van N-VA ongedaan te maken en voortaan met DVD als volwaardige politieke partij van start te gaan."

De twee mandatarissen werden donderdagavond verwacht op de tucht- en verzoeningscommissie van N-VA, maar houden dus de eer aan zichzelf. Of er nog juridische stappen ondernomen worden tegen de start van de procedure voor de aanstelling van een nieuw gemeentebestuur, heeft De Dier nog niet beslist.