Burgemeester De Wever hoopt op "signaal van buurt" na aanval op politieagenten

BELGA
Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is niet te spreken over de aanval op politieagenten, vrijdag bij de Turnhoutsebaan. Hij noemt het gedrag laag en hoopt dat de schuldigen worden aangeduid.

Vrijdagavond werden twee agenten van de Antwerpse lokale politie in Borgerhout aangevallen toen ze de bestuurster van een auto wilden controleren, die eerder vanwege haar rijgedrag was gespot door militairen. Enkele tientallen jongeren omsingelden de agenten, die volgens de politie een aantal rake klappen en trappen kregen. Toegesnelde ploegen deden de menigte uiteenstuiven.

"Ik vind dat eigenlijk onbegrijpelijk, hoe zo'n groep van tergende en zelfs agressieve jongeren telkens weer de reputatie van onze stad besmeuren", reageert Antwerps burgemeester Bart De Wever. "Politiemensen aanvallen terwijl ze een interventie uitvoeren op een door militairen gesignaleerd voertuig en dus over onze veiligheid aan het waken zijn, dat is ronduit van het laagste gedrag."

"Ik hoop echt dat er een helder signaal vanuit de buurt komt", vervolgt de burgemeester, "om niet alleen die daden te veroordelen, maar de schuldigen ook aan te duiden en het respect voor de politie voorop te stellen." Ook de politie tilt zwaar aan de feiten. De betrokken jongeren worden opgespoord. (lees meer onder het filmpje)

Reactie Wouter Van Besien

Wouter Van Besien, fractieleider voor Groen in de Antwerpse gemeenteraad, is niet onder de indruk van de reactie van burgemeester De Wever. "Het is de rol van een burgemeester om daders op te pakken en spanningen te ontmijnen, niet om de gemoederen op te hitsen", meent hij.

Volgens Van Besien gooit hij zo alleen maar olie op het vuur. "Geweld tegen politieagenten is in alle omstandigheden ontoelaatbaar en de daders moeten worden opgespoord en gestraft." Maar "door nu te suggereren dat er een signaal van de buurt moet komen, is doen alsof de buurt zich in haar geheel schuldig heeft gemaakt aan iets", meent hij.

Bovendien roept de oud-voorzitter van Groen de burgemeester ook op om "zeer transparant onderzoek te doen naar wat er nu precies gebeurd is". "Dit is de beste manier om niets onder de mat te vegen, en tegelijkertijd niets op te blazen", zegt Van Besien.

Hij vraagt de burgemeester tot slot ook om zich in de toekomst te onthouden van uitspraken als "Kijk naar de foto's van de daders in Barcelona. Op de Turnhoutsebaan kom je op een avond gemakkelijk twintig mannen van dat type tegen", die de N-VA'er liet optekenen in een gesprek met Gazet van Antwerpen. "Het is niet op die manier dat je respect toont voor alle burgers van Antwerpen", meent Van Besien.

Het is de rol van een burgemeester om daders op te pakken en spanningen te ontmijnen, niet om de gemoederen op te hitsen

Wouter Van Besien (Groen)