Burgemeester Damme zou vandaag in huwelijksbootje stappen

Lea Van Vynckt koestert de beide trouwringen die aan haar in bewaring waren gegeven.
Benoit De Freine Lea Van Vynckt koestert de beide trouwringen die aan haar in bewaring waren gegeven.
De geliefde Damse burgemeester Dirk Bisschop (59) en zijn 60-jarige vriendin Inge Van den Hecke - die donderdag dodelijk verongelukten - zouden uitgerekend vandaag in het huwelijk treden. "Mijn zoon en zijn toekomstige zagen elkaar doodgraag", zegt zijn zwaarbeproefde moeder Lea Van Vynckt (79), die eerder ook al haar jongste kind en haar twee echtgenoten verloor.

De bourgondische CD&V-burgemeester Dirk Bisschop crashte donderdagavond om een nog onbekende reden met zijn Porsche in Vivenkapelle, hij was op slag dood. Zijn levensgezellin Inge Van den Hecke, die naast hem zat, bezweek een weinig later in het ziekenhuis aan de gevolgen van haar verwondingen. Damme is in rouw, maar mag van één ding zeker zijn: hun burgemeester stierf op een moment in zijn leven dat hij weer opnieuw gelukkig was. "Mijn zoon en zijn vriendin zouden maandag (lees: vandaag) om 11u30 trouwen op het stadhuis van Damme", zegt zijn moeder Lea Van Vynckt in Knokke, waar ze woont bij haar levenspartner Willy Dezutter (77). "Niemand wist ervan, behalve Willy en ik en de eerste schepen die hen zou trouwen. Want voor mijn zoon zou het zijn derde huwelijk worden, hij wilde in alle stilte huwen. Iedereen mocht het maar weten van zodra ze getrouwd waren. Ik heb het de zonen van Dirk - Steven en Tim - intussen verteld. Het mag nu geweten zijn, dat hun vader zo gelukkig was dat hij ging trouwen."

Trouwringen
De bejaarde vrouw koestert de beide trouwringen die aan haar in bewaring waren gegeven. "Ik ga ze voor de rest van mijn leven dragen", zegt ze kranig. "De ring van Dirk wordt nog deze week kleiner gemaakt, zodat ik 'm zaterdag op zijn begrafenis al kan dragen. En wanneer ik er niet meer zal zijn, moeten de trouwringen naar Dirk zijn twee zonen gaan. Zo wil ik dat het zal gebeuren."

LEES HET VOLLEDIGE VERHAAL VAN LEA VAN VYNCKT VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE

Het rouwegister voor Dirk Bisschop in Damme.
belga Het rouwegister voor Dirk Bisschop in Damme.