Burgemeester Brakel veroorzaakt ongeval onder invloed, slachtoffer zwaargewond

Stefaan Devleeschouwer in interview vorig jaar: "Gestopt met drinken toen ik burgemeester werd"

Burgemeester Stefaan Devleeschouwer.
Foto Ronny De Coster Burgemeester Stefaan Devleeschouwer.
De Brakelse burgemeester Stefaan Devleeschouwer (53, Open Vld) heeft positief geblazen na een aanrijding woensdagavond op de N8 in Sint-Maria-Lierde waarbij een andere man levensgevaarlijk gewond raakte. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen.

De burgemeester werd meteen aan een ademtest onderworpen, en blies positief. Zijn rij­bewijs is voor 15 dagen ingetrokken.

Het is niet duidelijk of het slachtoffer in zijn wagen zat of naast het voertuig stond. De dakwerker raakte hoe dan ook zwaargewond. In kritieke omstandigheden werd hij naar het Universitair Ziekenhuis in Gent overgebracht. Gisterenochtend was de man buiten levensgevaar, maar zijn verwondingen waren zo ernstig dat hij voorlopig nog niet ondervraagd kon worden.

De politie wilde gisteren niet meer details van het ongeval vrijgeven. Ze kon zich enkel baseren op de verklaring van de burgemeester en een aantal - mogelijk tegenstrijdige - getuigen.

"Zelfs om 2 uur 's nachts parkeer ik zonder brokken op de oprit"

Vorig jaar zei Devleeschouwer in onze krant nog niet meer te drinken op recepties en vieringen. Al was het ooit anders, verklaarde hij toen. "Ik dronk in een dag makkelijk acht blonde Enames. Ik ben ermee gestopt toen ik waarnemend burgemeester werd, en dat heeft in het begin wel wat wenkbrauwen doen fronsen: 'Oei, de burgemeester drinkt niet, het zal zeker alcoholcontrole zijn.'"

Devleeschouwer zei "op een receptie nooit meer halfdronken" te zijn. "Bovendien, als je één pintje hebt gedronken, ruikt je adem al naar alcohol. En wat zeggen de mensen dan? 'Amai, de burgemeester, drinkt die niet wat veel?' En nog een positief effect: mijn vrouw gaat nu gerust slapen. Ze weet: zelfs om 2 uur 's nachts parkeer ik mijn auto zonder brokken op de oprit."

CD&V: "Onderzoek afwachten"

Brakels CD&V-voorzitter Kris Wattez stelt de positie van Devleeschouwer nog niet in vraag en wil het gerechtelijk onderzoek afwachten. Het is wel aan de burgemeester "om zichzelf een spiegel voor te houden", zegt Wattez. Devleeschouwer is ook voorzitter van de politieraad in de Oost-Vlaamse gemeente. Het onderwerp wordt alvast behandeld op de Brakelse gemeenteraad op 2 mei, meldt CD&V nog. 
191 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wouter Desmijter

  Hij heeft het slachtoffer gewoon in de rug omver gereden na dat ze een woordenwisseling hadden gehad. In mijn ogen poging tot doodslag + vluchtmisdrijf eens benieuwd hoe ze dit in de doofpot gaan willen steken!

 • Wiske Schoeters

  Altijd hetzelfde met de onnozelaars hier: hij was maar net over de limiet, dus het is ok. Jazeker, het is ok dat hij dronken achter het stuur zat en een ernstig ongeval veroorzaakte. Voor mij mogen ze gerust zero tolerantie invoeren! En ja, ik hou ook van een glaasje wijn of een glas bier, als ik niet moet rijden!!

 • Karel Valgaern

  Positief is positief. Dat is simpel Willy. Zeker bij mensen die alcoholcontroles laten uitvoeren, uitvoeren of bestraffen. En zeker als zij dan nog in een ongeval betrokken zijn. Zij zijn degenen die de wetten maken, dan zijn zij de eersten die diezelfde wetten moeten volgen. Ook dat is simpel.

 • willy verbeeck

  Wat wordt dit weer opgeblazen, hij blies positief, tussen de 0,5 en de 0,8. Hallo? 0,8 was vroeger de norm, dan ben je niet dronken, je blaast wel positief uiteraard. En geloof me, ik ben geen supporter van De Vleesschouwer. Daar er voordien tussen die twee al ruzie was zal dat er meer voor tussenzitten!

 • Geert Matthys

  Zuiplap, laat hem maar goed betalen.