Burgemeester Aalst: “Slachtoffers Bende van Nijvel blijven achter met gevoel dat niet alles mag gezegd worden”

VTM NIEUWS
“Slachtoffers en nabestaanden blijven nu, meer dan ooit, met het gevoel achter dat niet alles mag gezegd worden.” Dat zei de Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese op de herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van de bende van Nijvel op de begraafplaats van Aalst. De burgemeester vroeg transparante communicatie, onder meer over waarom ex-rijkswachter Christiaan Bonkoffsky volgens het federaal parket niet de “Reus” van de Bende was.

Bij de overval op de Delhaize in Aalst op 9 november 1985 kwamen acht mensen om het leven. Het onderzoek naar de Bende werd nieuwe kracht ingeblazen nadat ex-rijkswachter Christiaan Bonkoffsky volgens zijn broer op zijn sterfbed in 2015 gezegd had dat hij bij de Bende van Nijvel was. “Ik heb vorig jaar de hoop uitgesproken dat die onthullingen geen zoveelste kortstondige opflakkering zouden betekenen, geen zoveelste strovuur. Een jaar later moeten we bekennen dat de hoop van toen toch weer een eind in de richting van wanhoop is omgeslagen. Recent kregen we vanuit het parket te horen dat de zogenaamde Reus dan toch niet de Reus zou zijn”, zei D’Haese.

“Hij heeft het dan wel bekend op zijn sterfbed aan naaste familieleden. En ik denk ook niet dat er een mens ter wereld is die meer op zijn robotfoto lijkt dan die bewuste Bonkoffsky”, aldus de burgemeester. “Maar toch zeggen de speurders ons nu 99 procent zeker te zijn dat die man niet de reus is. Kan er alstublieft vanuit justitie transparant gecommuniceerd worden waarom men tot dit besluit komt? Slachtoffers en nabestaanden blijven nu, meer dan ooit, met het gevoel achter dat niet alles mag gezegd worden. Dat justitie rot is. En wie kan hen ongelijk geven?”

BELGA

Minister van Justitie Koen Geens verdedigde het speurdersteam. “Dit onderzoek wordt zeer ernstig gevoerd. Dit is geen show”, zei Geens. “In de voorbije jaren hebben we zeker niet perfect gehandeld, maar we hebben oprecht geprobeerd met een aantal wetgevende maatregelen het onderzoek nieuw leven in te blazen. Justitie doet vandaag hard zijn best om alsnog de waarheid aan het licht te brengen.”

Vanavond om 20 uur trekt een witte mars door Aalst om aandacht te vragen voor alle slachtoffers. 

BELGA
VTM NIEUWS14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joan Lute

  We leven in België het land waar misdaad en onrecht altijd met de mantel der liefde wordt bedekt. Ons land is het land waar slachtoffers telkens weer opnieuw alleen staan en hen een eindeloos lange lijdensweg wacht tot het bekomen van begrip en enige steun. Helaas weet ook ik waarover ik praat.

 • Marc Baeyens

  De doofpotoperatie van de justitie is een schande en een slag in het gezicht van de burgers. Splits die instantie of er zal nooit een oplossing komen. Het is overduidelijk dat Franstalige hoge pieten niet willen dat er een opheldering komt zolang de betrokkenen nog in leven zijn.

 • Jan Van Rompaey

  Geens kreeg een goede veeg uit de pan. Wat een mislukkeling.

 • Ine Van Cauwenberg

  Welke persoon gaat nu liegen op zijn sterfbed en zo een bekentenis afleggen? Waarom worden onderzoekers met de dood bedreigd? Welke personen omringden deze 'Reus' en worden die allemaal deftig ondervraagd? Vragen, vragen en geen deftig antwoord!!!

 • geert vingerhoets

  ga de lijst van de slachtoffers eens goed bekijken maak dan de link met de roze balletten en je bent op de goede weg