Buren zijn lawaai van speelplaats beu: “Pieken tot 85 decibel”

Google Street View - rv
Omwonenden van een basisschool in Ukkel zijn het lawaai van de kinderen op de speelplaats beu. De buren hebben zelf het geluid gemeten tijdens de speeltijden op de school Notre Dame des Champs en komen uit op pieken tot 85 decibel, wat overeenkomt met een voorbijrijdende goederentrein.

Marion Christophe, omwonende en een van de initiatiefneemsters van een campagne op sociale media, spreekt in La Dernière Heure van “een ondraaglijke situatie, in de eerste plaats voor de schoolkinderen zelf”. “Geluidsdeskundigen zeggen me dat de speelplaats een ‘akoestische bom’ is. En dat geldt des te meer voor kleuters en kinderen die een hoortoestel dragen.” Benoît Willockx van Leefmilieu Brussel weerlegt de claim: “Volgens onze metingen is het geluidsniveau niet gevaarlijk voor het gehoor van de kinderen.”

“Kinderen hebben recht op plezier, maar het geschreeuw is zo schel en haast hysterisch”, aldus Christophe. “Toezichters reageren zelfs niet meer op onze meldingen. De wetteloosheid heerst”, klaagt ze.

Een kind met de vingers in de oren is dan wel het campagnebeeld, Christophe ontkent tegenover de RTBF niet dat ze in de eerste plaats uit persoonlijke overwegingen de geluidosverlast aan de kaak stelt. “Drie uur per dag moeten we muziek opzetten om het lawaai de baas te kunnen. Werken met zulke herrie lukt niet. Het beïnvloedt zelfs onze hersenen en zoiets hoeven we niet langer te verdragen.”

De directie van de Notre Dame des Champs is zich bewust van het probleem, maar kan niet beletten dat “kinderen zich vermaken”. De buurtbewoners willen dat Leefmilieu Brussel onderzoekt of het haalbaar is om de akoestiek te verbeteren of de speelplaats anders in te delen. Voor de school zelf is dit wellicht geen prioriteit. 

rv110 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Vroeger werd er in de lagere school in de klas gezongen. Dat tieren en krijsen waar ook is voor niks nodig. Het is een gat in de opvoeding om andere gaten zoals creatief en lichamelijk bezig te zijn te camoufleren. Mensen gevoelig voor geluiden (alle!) kunnen beter verhuizen naar het Franse platteland. Ik heb dat gedaan. Groot succes!

 • Jennifer Peeters

  Blijkbaar zijn er hier veel jonge mensen die nog NOOIT van beleefdheid gehoord hebben. Dringend een cursus volgen zou ik zeggen. En laat jullie kinderen wat minder krijsen. Andere mensen moeten daar geen last van hebben!!!

 • herman de genst

  Ik weet niet wat er gaande is en zal dan ook niet pro of contra zijn , maar aan hen die de buurtbewoners veroordelen jullie wonen misschien in een rustige buurt dan is kritiek geven heel makkelijk , en dat heilig zijn ,van mogen kinderen niet meer spelen , laat dat maar achterwege aangezien jullie de last niet dragen , kunnen jullie niet oordelen .

 • Daisy Daelemans

  Dit slaat alles !!! Die school zal er al langer staan en de kinderen zullen ook steeds een speeltijd gehad hebben. Waarom hebben ze er nu ineens dan last van ???? Zijn het misschien nieuwe buren ?, wel die wisten dan toch dat er een school was met op gestelde tijden een speeltijd. Wat mogen kinderen tegenwoordig nog wel ??? Er worden zelfs speelpleintjes gesloten omdat de kinderen zogenaamd teveel lawaai maken. Wat een sukkels van mensen !!!!

 • michel vandenhove

  opvoeding....opvoeding....opvoeding van de ouders is waardeloos heb zelf 3 kindjes opgevoed met respeckt voor andere mensen wat in houd ook andere mensen hun rust gunnen !!!!!!!!!!!!!!!!!!