Buitenlandse media: "België gaat zware formatie tegemoet"

AP
Van Fox News tot Le Monde, van NRC tot BBC. De 'moeder der alle verkiezingen' is ook de buitenlandse media niet ontgaan. En de teneur is overal hetzelfde: "België kijkt tegen een loodzware onderhandelingsronde aan."

Le Monde: "Verkiezingen in België: Vlaams-nationalisten in de aanval"

De Vlaams-nationalisten hebben volgens de Franse krant de verkiezingen eclatant overwonnen. Le Monde geeft mee dat Bart De Wever het initiatief zal nemen om een federale regering te vormen. Verder meent de krant dat de N-VA-kopman de afgelopen weken zijn discours heeft afgezwakt, "ook al heeft hij nooit het idee van een splitsing van het land laten varen."

NRC: "De N-VA lijkt grote winnaar België"

NRC wijst op de zege van de Vlaams-nationalisten, evenals het stevige verlies van de PS in Wallonië. Ook wijst het op de ondergang van Vlaams Belang.

De Telegraaf: "Vlaamse nationalisten grootste winnaar België"

"Nooit is er met meer macht geprobeerd de Vlamingen van de wijs te brengen, maar zij hebben gekozen voor verandering, voor de N-VA" Het Nederlandse De Telegraaf opent haar stuk met De Wevers overwinningsspeech. Ze wijst op het feit dat "aan Franstalige kant de sociaaldemocratische partij van premier Elio Di Rupo, de PS, de grootste blijft, ondanks verlies." De grootste verliezer is volgens De Telegraaf "het uiterst rechtse Vlaams Belang".

Fox News: "België gaat zware coalitiegesprekken tegemoet na gespleten stem"

De resultaten van de verkiezingen tonen volgens Fox grote winst voor de 'regionalistische' N-VA-partij in Vlaanderen, "terwijl de socialisten van de PS de meeste stemmen achter zich gekregen hebben wat de mogelijkheid doet opwerpen dat de coalitiegesprekken loodzwaar zullen worden." Verder wijst Fox op de 541 dagen die ons land vier jaar geleden nodig had om een regering te vormen.

Reuters: "Vlaamse separatisten boeken stevige winst"

Persagentschap Reuters analyseert bikkelhard de verkiezingsoverwinning van N-VA: "Een partij die België wil ontbinden, lijkt de grote winnaar van de parlementsverkiezingen te zijn en dat kan leiden tot een maandenlange blokkering voordat een nieuwe regering zal gevormd worden." Ook wijst Reuters erop dat Vlaanderen de economische motor van ons land is en dat de score van N-VA dan ook niet te verwaarlozen valt.

Daily Mail: "België ziet zware coalitiegesprekken tegemoet"

Volgens de Britse krant biedt de overwinning van de 'regionalistische' N-VA een 'vrijgeleide' voor moeilijke regeringsonderhandelingen. "Iets waar het koninkrijk al langer voor bekend staat.", klinkt het smalend. Daily Mail haalt volgende quote van De Wever aan: "Ons moeilijk land is net nog moeilijker geworden."