Buitenlandse luchtverkeersleiders vinden weg naar opleidingscentrum skeyes

skeyes
BELGA skeyes
Het opleidingscentrum van luchtverkeersleider skeyes op zijn site in Steenokkerzeel heeft zijn eerste "schooljaar" achter de rug. Behalve een reeks eigen werknemers kreeg ook een Luxemburgse luchtverkeersleider in spe er zijn basisopleiding. En eind augustus worden er vijf studenten van de Nederlandse luchtverkeersleider LVNL verwacht. Dat blijkt vandaag uit gegevens van skeyes.

Het opleidingscentrum in Steenokkerzeel, "Entry Point North Belgium", werd in september vorig jaar geopend. Het is een joint venture tussen skeyes en de Scandinavische opleidingsacademie Entry Point North (EPN). Kandidaat-luchtverkeersleiders voor skeyes moesten tot dan een deel van hun opleiding in Zweden volgen, maar met het nieuwe centrum kan de volledige opleiding in België worden gegeven.

Sinds september vatten 29 kandidaat-luchtverkeersleiders hun basisopleiding aan in Steenokkerzeel (waarvan er intussen vier afvielen). Enkele honderden luchtverkeersleiders volgden een vervolgcursus- of ontwikkelingsopleiding, en ook technisch personeel werd bij "Entry Point North Belgium" bijgeschoold. Zowat honderd skeyes-werknemers gaven een of meerdere lessen. 

Externe klanten

Al bij de opstart was het de bedoeling om ook opleidingen te verzorgen voor externe klanten. Zo nemen een personeelslid van Defensie en een van de Luxemburgse luchtverkeersleider ANA Lux deel aan de huidige basisopleiding tot luchtverkeersleider. En eind augustus start een specifieke basisopleiding voor vijf studenten van de Nederlandse luchtverkeersleider LVNL.

Binnenkort gaat voorts de basisopleiding van start van 21 nieuwe kandidaat-luchtverkeersleiders van skeyes. In het najaar volgt een nieuwe oproep tot kandidaten. "Onze joint venture kan opnieuw hoogstaande opleidingen aanbieden in eigen land. Daardoor kunnen we niet alleen onze opleidingscapaciteit maximaal benutten, maar vooral maximaal nieuwe luchtverkeersleiders en technische medewerkers aanwerven", stelt Joahn Decuyper, de CEO van skeyes, in een persbericht.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy De vleeschauwer

  Worden al die mensen grondig grsceend

 • Peeters Freddy

  Komen mensen zonder papieren ook in aanmerking.

 • Marie Vandam

  En mogen die ook maar maximum 25 jaar zijn of is dat niet discriminatie ?

 • Paul Philippaerts

  Haal wat volk in Indië en geef die een opleiding en alle problemen voor de eerste 10 jaar van de baan.