Buit diamantroof Zaventem mogelijk bijna 10 keer groter

belga
De buit van de grote diamantroof op de luchthaven van Zaventem in februari bedroeg geen 37 maar 300 miljoen euro. Dat vermoeden althans de Marokkaanse inlichtingendiensten, zo schrijft De Morgen vandaag. De Marokkanen zouden ervan uitgaan dat de Antwerpse diamantsector de kraak minimaliseerde uit commerciële overwegingen.

De Marokkaanse diensten brachten hun Belgische collega's enkele dagen na de roof van 18 februari al op het spoor van Marc Bertoldi, een Fransman van Marokkaanse afkomst die intussen nog steeds opgesloten zit in Metz als een van de hoofdverdachten achter de diamantroof.

120 gestolen koffers
De Marokkanen gaan ook uit van een veel grotere buit, aldus De Morgen. Ze maakten hun bevindingen al op 5 april over aan hun Belgische collega's. Daarin zou staan dat de 120 gestolen koffers met diamanten geen 37 miljoen maar 300 miljoen euro waard zijn.

Het Antwerp Diamond Center - dat enkele tientallen gedupeerden groepeert en na de roof sprak van 37 miljoen euro - ontkent dat de buit veel groter zou zijn. "Het enige officiële cijfer van de buit van de diamantroof van 18 februari is 37 miljoen euro", meldt woordvoerster Caroline De Wolf. "Dat cijfer is gebaseerd op de officiële inventarisatie door de politie- en douanediensten, door de betrokken verzekeringsmaatschappijen en de waardentransporteur zelf."

Hoofdverdachte nog niet opgepakt
Belgische speurders en magistraten zijn pas terug uit Marokko, waar ze een week lang informatie uitwisselden met hun Marokkaanse collega's. Ze volgden ook enkele huiszoekingen die moesten leiden naar een nog niet opgepakte hoofdverdachte. De Brusselse parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur bevestigt die wending in de krant, maar zegt dat de betrokken verdachte nog niet is aangehouden. Er zouden ook geen andere aanhoudingen zijn verricht.

Verdachte Marc Bertoldi.
ap Verdachte Marc Bertoldi.
ap