Budget voor goedkope psycholoog amper benut

Een bezoek aan een psycholoog. Foto ter illustratie.
thinkstock Een bezoek aan een psycholoog. Foto ter illustratie.
Sinds april kunnen volwassen Belgen die een matig ernstige depressie, een angststoornis of een alcoholprobleem hebben, tegen verminderd tarief naar een geconventioneerde psycholoog gaan. Ze betalen maximaal 11 euro per sessie, in plaats van 50 euro of meer, mits een voorschrift van een huisarts of psychiater. 

De federale overheid trok daarvoor 22 miljoen euro uit voor 2019, maar een groot deel van dat geld blijft liggen, schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg vandaag.

In juni en juli werd drie vierde van het budget niet aangesproken. In de maanden daarvoor was dat nog meer. "Schrijnend", noemt Koen Lowet van de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen dat.

“Manke communicatie”

Waarom de terugbetaling zo moeilijk opgestart raakt, is niet duidelijk. De psychologen zien twee problemen. "Zoals voorspeld, zijn niet veel psychologen ­bereid om te werken tegen het lage ­tarief van 45 euro voor 45 minuten dat de overheid voorziet", zegt Lowet. De communicatie rond de terugbetaling zou ook mank ­lopen. "Huisartsen verwijzen blind door, ze weten onvoldoende wie wel en niet meedoet. Soms moeten pa­tiënten dan toch de volle pot betalen."

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wijst erop dat er vroeger geen ­enkele vorm van terugbetaling was voor psychologische hulp in de eerste lijn. "We starten van nul. Het is dus logisch dat het even duurt voor het project op kruissnelheid komt", zegt ze. Een team van wetenschappers moet het nieuwe systeem nu evalueren.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Iedereen heeft tegenwoordig een personal trainer en een psycholoog nodig om met twee benen op de grond te staan. Ligt het niet aan de mensen zelf en alles wat opgedrongen wordt in deze maatschappij?

 • Jean West

  Voor te drinken is er geld voor de hulp niet.

 • guido van der smissen

  Belachelijk, 10 euro das goed voor 1 pakje friet, 24 keer 45 euro terugbetalen dat zou helpen maar die 10 euro is een schande

 • Sara Stevens

  Inderdaad Sandra Peeters

 • Jos Spriet-Dewaele

  Het probleem is dat het ook moet klikken met de psycholoog en er een heel lange wachtlijst is tot soms maanden. Dit is ook zo bij kinderen.