Budget voor geneesmiddelen vorig jaar met bijna 400 miljoen euro overschreden: “Gevaarlijk”

Beeld ter illustratie.
Photo News Beeld ter illustratie.
Het budget voor geneesmiddelen is in 2018 met 392 miljoen euro overschreden. Dat is bijna de helft meer dan een jaar voordien. De voorbije jaren is er steeds veel meer uitgegeven dan voorzien. "Vooral de nieuwe, vaak peperdure geneesmiddelen zorgen voor een ontsporing van het budget. En dat terwijl de klinische meerwaarde vaak onzeker is", zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp.

In 2018 bedroeg het begrote budget voor geneesmiddelen 4,1 miljard euro. Tijdens een vergadering van het Verzekeringscomité van het Riziv bleek dat het tekort 392 miljoen euro bedraagt. 

Pact

“Nieuw is het niet. Ook de voorbije jaren waren er telkens opnieuw overschrijdingen: 267 miljoen euro in 2017, 184 miljoen euro in 2016 en 225 miljoen euro in 2015. Op vier jaar tijd is er op die manier meer dan één miljard euro meer uitgegeven dan begroot”, aldus Van Gorp.

Nochtans had minister Maggie De Block een pact afgesloten met de farmasector. Dat voorzag in een jaarlijkse groei van het geneesmiddelenbudget met 0,5 procent. Tussen 2015 en 2018 stegen de netto uitgaven voor geneesmiddelen echter met 9,3 procent, een pak meer dan de voorziene 1,5 procent.

Kanker

"De voornaamste oorzaak is de golf aan nieuwe geneesmiddelen die ontwikkeld worden, onder meer voor de behandeling van kanker. Daar hangt vaak een hoog prijskaartje aan vast. De voorbije jaren is een aantal mechanismen in stelling gebracht om nieuwe geneesmiddelen sneller op de markt te brengen, wat een zware impact heeft op de uitgaven."

De evolutie naar het steeds sneller op de markt brengen van geneesmiddelen is een bedreiging voor de kwaliteit van de zorg. Het gevaar bestaat dat patiënten blootgesteld worden aan minder grondig geteste geneesmiddelen

CM-voorzitter Luc Van Gorp

Kwaliteit

Van Gorp merkt op dat niet elk nieuw geneesmiddel innovatief is. "Er zijn er ook die geen of weinig therapeutische meerwaarde hebben ten opzichte van al beschikbare behandelingen. Maar ondertussen betalen we er wel een hoge prijs voor (...) De evolutie naar het steeds sneller op de markt brengen van geneesmiddelen is een bedreiging voor de kwaliteit van de zorg. Door de procedures te versnellen, bestaat het gevaar dat patiënten blootgesteld worden aan minder grondig geteste geneesmiddelen."

Transparantie

CM klaagt ook het gebrek aan transparantie van de geneesmiddelensector aan. 'We weten niet hoeveel het gekost heeft om een geneesmiddel te ontwikkelen, noch wat de reële productiekost is. We stellen ons de vraag of de prijzen voor nieuwe geneesmiddelen altijd te verantwoorden zijn.”
19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carlos Simonis

  Mensen zijn vaak verslaafd aan medicijnen, hoe triestig ook. Vaak eisen ze van hun arts een bepaald medicijn, omdat ze van een ander (of internet) hebben gehoord dat de andere medicijnen beter werken. In mijn omgeving zie ik ook mensen eerder medicijnen innemen ipv sporten of meer bewegen. Medicijn is makkelijker, je slikt ze in en verder hoef je niks te doen.

 • Bob Boomer

  De bevolking groeit aan, het aantal zieken neemt toe, de uitgaven worden groter en het tekort stijgt. De normaalste zaak dus vermits de kern van de oorzaak niet wordt aangepakt !

 • Hans Schoen

  Als je ziet hoeveel mensen gif kopen en slikken elke dag heeft het verhaaltje dat je het nodig hebt goed gewerkt. De pharmaindustrie is stinkend rijk geworden. Overal zie je mensen gif kopen bij de apotheek alsof het een bakkerij is. Sommige zakken vol.

 • Hilde Peeters

  Als de verpakkingen van gewone medicijnen al eens wat kleinder worden elke keer als ik dat kastje nakijk moet ik er weggooien die over datum zijn. dit omdat het doosje dan niet helemaal uitgenomen moet worden.

 • Paul Verbeeck

  Diegene die voor ons Maggie mee onderhandelde over prijzen met de pharma sector, heeft nu een vet betaalde job in deze sector, maar geen belangenvermenging geweest volgens Maggie. Ik vraag me af welke van de politiek nog steeds postjes hebben in de sector.