Brusselse tandarts misbruikte verdoofde patiëntes in tandartsstoel

Beeld ter illustratie.
Thinkstock Beeld ter illustratie.
De correctionele rechtbank van Brussel heeft een tandarts uit Ganshoren vandaag veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf, deels met uitstel, voor seksueel misbruik op drie patiëntes in 2012 en 2013. De man is momenteel nog actief als tandarts. Meester Cécile Kenis, advocate van een van de slachtoffers, preciseerde na afloop dat de uitspraak zal overgemaakt worden aan de beroepsorde.

De rechtbank oordeelde dat de beklaagde, een 48-jarige tandarts werkzaam in Ganshoren, schuldig is aan verkrachting van een van zijn patiënten en aan aanrakingen van twee andere patiëntes, in 2012 en 2013. De man werd veroordeeld tot 5 jaar celstraf met een uitstel van twee jaar. De beklaagde was niet aanwezig op de uitspraak, maar werd vertegenwoordigd door een advocaat. Bij de behandeling van de zaak was hij wel aanwezig, hij bestreed toen de tenlasteleggingen.

Het parket van Brussel besliste de tandarts te vervolgen nadat in 2012 en 2013 meerdere klachten waren ingediend wegens seksueel misbruik. Volgens het onderzoek werd een patiënte van 19 jaar oud door de arts verkracht in de tandartsstoel nadat ze was verdoofd. Ze had een sterkere verdovende dosis gekregen dan nodig voor de voorziene verzorging. De tandarts maakte zich volgens het onderzoek ook schuldig aan aanrakingen op twee andere, eveneens verdoofde patiëntes. De man werd overigens in 2007 al verdacht van seksuele agressie. Hij oefende destijds praktijk uit in Namen - maar toen volgde geen rechtsvervolging. 

Momenteel nog steeds actief

"Mijn cliënte is de enige die werd verkracht door de beklaagde. We hebben een morele schadevergoeding van 7.500 euro bekomen en zijn tevreden over het uitgesproken vonnis. Het is een zware straf. De rechtbank is bezorgd omdat de tandarts ook met minderjarigen werkt", aldus advocate Cécile Kenis.

"We zullen het vonnis opsturen naar de orde, omdat we niet geloven dat zij al op de hoogte zijn terwijl de tandarts nog steeds praktijk houdt in Ganshoren en andere vrouwen slachtoffer kunnen worden."
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Beyns

  Niemand ‘The secret’ gezien ? Gebeurde al in de jaren ‘90 in Engeland

 • Ivan Dejonghe

  eerder was gepast een directe aanhouding in plaats van twee jaar voorwaardelijk 3 jaar die mag zijn straf uit doen met een enkelband waar zijn ze mee bezig

 • Staf Vandoorne van pierre de garde

  Schande de feiten en de straf

 • Geert Van de Moortele

  7500 euro schadevergoeding ???Wat een lachertje !!

 • Veroniek Peeckelaars

  Maar hij doet gewoon voort, tja natuurlijk met een partij als Nva aan het roer van dit land, ja de kracht van verandering, enkel voor kapitalisten.