Brusselse strafrechter veroordeeld tot zes maanden met uitstel

Archieffoto.
UNKNOWN Archieffoto.

Het Hof van Cassatie heeft vandaag de veroordeling bevestigd van Alain Morel, tot voor kort rechter bij de Brusselse correctionele rechtbank. Rechter Morel werd door het Brusselse hof van beroep veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel en een boete van 143 euro, omdat hij een valse raadkamerbeslissing opmaakte.

Tumultueuze zitting
De bewuste beschikking kwam er na een tumultueuze en incidentrijke zitting waarop vooral de advocaat van de verdachte amok maakte. Die advocaat eiste herhaaldelijk een taalwijziging, weigerde daarbij te luisteren naar voorzitter Morel en verzette zich tegen het uitstel dat de voorzitter voorstelde. Het tumult had tot gevolg dat noch de onderzoeksrechter, noch het openbaar ministerie formeel aan het woord kwamen.

Uiteindelijk stelde rechter Morel de zaak uit, maar de verdediging legde nog conclusies neer. Daarop stelde de voorzitter een beschikking op waarbij hij de aanhouding van de verdachte verlengde en waarin hij schreef dat alle partijen gehoord waren.

Tien jaar ervaring
Volgens het hof van beroep was die beschikking duidelijk vals en kon rechter Morel de zaak eenvoudigweg niet in beraad nemen, omdat zowel de onderzoeksrechter als de procureur de zitting al hadden verlaten. Omdat de rechter tien jaar ervaring had bij de correctionele rechtbank, achtte het hof een vergissing uitgesloten en veroordeelde het de rechter tot zes maanden cel met uitstel.

De veroordeelde rechter trok naar Cassatie, maar het hoogste hof bevestigde vandaag zijn veroordeling. Er wacht de rechter nog een tuchtprocedure. Die kan eindigen met zijn ontzetting, waardoor hij zijn pensioenrechten zou kunnen verliezen. (belga/ka)