Brusselse regering wil drones inzetten bij massa-evenementen

Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
BELGA Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
De Brusselse regering heeft het licht op groen gezet voor politiezones om drones te kunnen aankopen, onder meer voor het beheer van massa-evenementen. Dat heeft minister-president Rudi Vervoort deze namiddag gezegd in de commissie Algemene Zaken van het Brussels Parlement. Hij werd door Barbara d'Ursel (DéFI) aan te tand gevoeld over het gebruik van drones in het hoofdstedelijke gewest nu er een federaal wettelijk kader is voor drones.

Rudi Vervoort wees erop dat bijna het volledige Brussels gewest in het Control Region (CRT) ligt, een gebied rond een luchthaven dat niet overvlogen mag worden. Bovendien voorziet de regelgeving dat het overvliegen van Brussel verboden is op een hoogte onder de 300 meter, terwijl dat ruim onder de maximale hoogte ligt waarop drones mogen vliegen.

Volgens de minister-president blijven de Brusselse politiezones bevoegd om elke inbreuk tegen het luchtvaartrecht te vervolgen. "Drones kunnen inderdaad een waardevolle hulp zijn in het kader van bepaalde preventie- en veiligheidsopdrachten. De Brusselse regering heeft op 28 april akte genomen van de wil om drones aan te schaffen voor de politiezones, die kunnen ingezet worden bij grote evenementen. De federale politie en de lokale politiezones werken aan de uitvoering van deze beslissing", verduidelijkte Rudi Vervoort nog.