Brusselse regering houdt energiepremies op zelfde niveau in 2020

De Brusselse energieminister Alain Maron.
BELGA De Brusselse energieminister Alain Maron.
De Brusselse regering heeft op de laatste vergadering van het jaar beslist om de energiepremies in 2020 ongewijzigd te laten. Wel worden de voorwaarden voor het ontvangen van de premies en de aanvraag zelf vereenvoudigd, zo stelt Brussels minister van Energie Alain Maron. De premie voor efficiënte gasconvectoren verdwijnt wegens gebrek aan succes.

Het regime van energiepremies blijft in 2020 continu en stabiel met als doel energiebesparende werken te stimuleren: isolatie, de installatie van energiezuinige verwarmingsinstallaties en boilers, en de energie-audit. Daarom is het voor minister Maron belangrijk dat de energiepremies op hetzelfde peil blijven.

De meest voordelige energiepremies blijven toegankelijk voor de onderwijs- en de zorgsector. Ook de maatregelen voor de eigenaars-huurders en mede-eigenaars blijven behouden.

Het niveau van de Brusselse energiepremies blijft erg hoog in vergelijking met de andere gewesten. Zo bedraagt de premie voor de isolatie van buitenmuren in Brussel 55 tot 85 euro per vierkante meter, wat drie tot vier maal meer is dan in Vlaanderen. Voor de laagste inkomens dekken de premies nagenoeg de helft van de factuur.

Financiële steunmaatregelen voor Brusselaars

Alain Maron wijst erop dat gezien de ambities van de regering inzake renovatie en de mogelijke financiële impact voor de bewoners er financiële steunmaatregelen moeten worden uitgewerkt. Zo zouden de energie- en renovatiepremies op elkaar afgestemd moeten worden, met gelijke procedure en voorwaarden om in aanmerking te komen. Uiteindelijk zou er dan één uniek aanvraagformulier en één platform komen voor de uitwisseling van documenten met de administratie.

In de loop van volgend jaar zal een grondige analyse gebeuren om beide systemen te integreren. Ook het systeem van energie- en renovatiepremies zal grondig onder de loep genomen worden, aldus nog minister Maron.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Nema De Geest

  Laat de belastingen op loon dat in Brussel verdiend wordt, geïnd worden door het Brussels gewest i.p.v. het gewest waar de werker woont. Transfers kunnen meteen stoppen dan, maar Vlaanderen zal dan wel een pak minder inkomsten hebben. Daar hoor je de separatisten nooit over, maar bij confederalisme zal dat het eerst zijn dat op tafel ligt. Bovendien komt er dan een stadstol in Brussel en heeft Vlaanderen daar niets over te zeggen.

 • Luc Van Bogaert

  En Vlaanderen bouwt alles af, cultuur/kunst, welzijn en zorg, jeugd, behalve de wedden van de ministers, daar gaat niks van af.

 • Georges Vande Velde

  Typisch België, een paar hectare groot maar “gewesten” in het leven geroepen om grote verschillen te creëren ten dienste van Franstalig België en Vlaanderen regel opleggen en doen betalen . Tijd voor revolte !!

 • Erwin Lauwens

  En de Vlaming maar betalen. Die Maron is kampioen in het uitgeven van geld dat er niet is of opgeëist wordt van de Vlamingen.

 • Wesley Kenis

  Oei en dat ze maar 1 systeem moeten hebben dat hebben ze pas na 10 jaar door....wat hebebn we toch geweldige knappe koppen daar in brussel....elk klein kind weet dat al na 1 dag....