Brusselse rechtbank stemt in met nieuw psychiatrisch onderzoek van Marc Dutroux

Marc Dutroux in 2004.
AFP Marc Dutroux in 2004.
De Brusselse strafuitvoeringsrechtbank (SURB) heeft vandaag beslist dat er een nieuwe psychiatrische expertise moet komen van Marc Dutroux. De advocaten van Dutroux hadden om zo’n nieuw onderzoek gevraagd, om nadien eventueel een verzoek tot voorwaardelijke vrijlating van hun cliënt te kunnen indienen. De strafuitvoeringsrechtbank is nu op hun verzoek ingegaan en heeft drie experts-psychiaters aangesteld die tegen 11 mei 2020 een psychiatrisch verslag moeten opstellen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Marc Dutroux zit nu 23 jaar in de cel. In 2004 werd de meest gehate crimineel van het land tot levenslang veroordeeld voor de ontvoering, opsluiting en het seksueel misbruiken van zes meisjes in 1995 en 1996 en het vermoorden van vier van zijn slachtoffers. Een eerdere diagnose luidde dat Dutroux psychopathisch is. Experts moeten nu het risico inschatten dat Dutroux zou hervallen. Zijn advocaten hopen hem tegen 2021 vrij te krijgen. 

“Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat een levenslange gevangenisstraf enkel conform met de mensenrechten is als er in de loop van de strafuitvoering een mogelijkheid bestaat dat de betrokkene opnieuw onderzocht wordt en vervroegd kan vrijkomen”, las voorzitter Jean-François Funck het vonnis voor. “De SURB beschikt al over psychiatrische rapporten uit de gevangenis uit 2013 en 2015 maar gezien de ernst van de feiten en de persoonlijkheid van Marc Dutroux is het aangewezen dat experts van buiten de gevangenis hem zouden onderzoeken.”

Persoonlijkheidsverslagen 

De SURB heeft daarom drie experts-psychiaters aangesteld. Die moeten het strafdossier doornemen, alsook de persoonlijkheidsverslagen die van Dutroux in de gevangenis gemaakt zijn en ze moeten hem zelf ook onderzoeken. Op basis daarvan moeten ze een verslag opmaken waarin ze de persoonlijkheid van Marc Dutroux en zijn geestestoestand beschrijven, een oordeel vellen over het gevaar op recidive en het gevaar voor de veiligheid en de fysieke integriteit van anderen dat Dutroux vertegenwoordigt, en de evolutie van dat gevaar in de tijd. Ook moeten ze een advies geven over een eventuele behandeling die Dutroux zou kunnen ondergaan.

Een voorlopige versie van dat verslag moet overgemaakt worden aan de advocaten van Dutroux, aan het openbaar ministerie en aan de SURB, die vervolgens hun opmerkingen zullen kunnen maken, waarna de experts hun definitief verslag moeten klaar hebben tegen 11 mei 2020

De advocaat van Dutroux, meester Bruno Dayez, heeft alvast tevreden gereageerd op de beslissing van de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank (SURB). “De strafuitvoeringsrechtbank heeft duidelijk gezegd dat het noodzakelijk was de gegevens over de persoonlijkheid van onze cliënt te actualiseren”, zegt meester Dayez. “Dit zal het op zijn minst mogelijk maken dat hij gehoord wordt, dat er iemand met hem gaat spreken.” 

Volgens Dayez heeft de SURB de drie psychiaters aangeduid die de beste garanties boden qua objectiviteit, onpartijdigheid en competentie.

Debat

“Dat betekent niet dat wij al op hen zouden hebben ingepraat of zouden beïnvloed hebben”, gaat de advocaat verder. “Over onze volgende stappen zullen we ons pas uitspreken eenmaal we het voorlopige rapport in handen hebben. Sowieso, zelfs als de conclusie is dat Marc Dutroux gevaarlijk blijft, zal er een debat moeten komen over zijn detentie-omstandigheden. Ik leg er mij niet bij neer dat die man opgesloten blijft in een kleine cel. Zijn detentieomstandigheden zijn onbetamelijk en ook al zal het expertenrapport daar niet over gaan, ik verwacht wel dat de experts er zich tussen de lijnen zullen over uitspreken.”

In mei komt de strafuitvoeringsrechtbank opnieuw samen. De vader van slachtoffer Eefje was vandaag ter plaatse in het Brusselse Justitiepaleis, maar was te teleurgesteld om te reageren.

“Radar van een netwerk”

Marc Dutroux blijft er overigens bij dat hij veroordeeld is voor een aantal zaken die hij niet gedaan heeft en gestraft is voor de misdrijven van anderen. “Zijn versie blijft die van het netwerk”, aldus Dayez. “Op dit moment heeft hij niemand om een gesprek mee te voeren. Het zou hem ook de kans geven zich uit te drukken, ook over de feiten die hem verweten worden. Hij heeft daar voorlopig weinig de kans toe gekregen en heeft dat alleen kunnen doen in een onhandige brief aan vader Lejeune.”

Volgens Dayez heeft Dutroux wel degelijk berouw: “Hij heeft zijn spijt uitgedrukt, over de feiten die hij toegeeft. Zijn versie is nog steeds niet degene die is vastgelegd in het arrest van het assisenhof. Ook de burgerlijke partijen blijven ervan overtuigd dat niet alles aan het licht is gekomen, vooral niet in verband met een mogelijk netwerk. Er zijn zaken waarvoor hij veroordeeld is, die hij altijd zal blijven ontkennen.”

Er zijn zaken waarvoor hij veroordeeld is, die hij altijd zal blijven ontkennen

Meester Bruno Dayez, de advocaat van Marc Dutroux

“Ik vel geen oordeel over zijn versie, ik zeg niet dat hij de waarheid vertelt, ik luister alleen naar wat hij zegt”, gaat de advocaat verder. “En dat is niet wat in het assisenarrest staat. Het is niet onze bedoeling het proces te laten herzien maar hij blijft erbij dat er een netwerk bestond en dat hij veroordeeld is voor een aantal zaken die hij niet heeft gedaan, en gestraft is in de plaats van anderen.”

Voor de rust van de families van de slachtoffers zou het goed zijn dat Dutroux op een dag de kans zou krijgen duidelijk te maken wat zijn waarheid is, aldus nog de advocaat: “Hij betwist niet dat hij verantwoordelijk is voor de dood van die kinderen maar hij blijft bijvoorbeeld ontkennen dat hij Julie en Melissa ontvoerd heeft. Hij heeft daarover een aantal zaken gezegd die zijn waarheid zijn, maar daar is niet naar geluisterd. In de brief aan vader Lejeune stonden een aantal zaken die belangrijk konden zijn, die zijn waarheid weergeven, maar die brief is met een misprijzend handgebaar van tafel geveegd.”

Volgens zijn advocaat weet Dutroux zelf ook niet wie Julie en Melissa heeft ontvoerd, al zou hij wel een aantal vermoedens hebben die hij weliswaar niet hard kan maken. 
104 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eddy Gijsemans

  In de USA had hij waarschijnlijk al lang niet meer geleefd. Injectie Hé!!

 • Danny Vandevijvere

  Ik zie het nog niet zo snel gebeuren dat die man vrijkomt, en ik hoop dat ik gelijk heb.

 • Ronny Van de Wal

  We gaan de geschiedenis in als het land dat psychopaten genezen verklaart na een tijdje of zelfs kan genezen.

 • Rosa Cockx

  Waren zijn daden niet erg genoeg om hem voor altijd opgesloten te houden? Wat een schande ze gaan hem nog eens onderzoeken. Levenslang dat kregen de families van de meisjes. Wat voor gerecht hebben wij hier eigenlijk dat men een monster als Dutroux terug wil loslaten in de maatschappij?

 • luc caels

  Dat is een menselijke beslissing. Als hij vrijkomt, hoop ik echt dat hij een normaal man is.