Brusselse rechtbank: ABVV mag werknemers niet hinderen in recht op werk

Archiefbeeld: stakingsactie van het ACOD, onderdeel van het ABVV, in het station van Gent Sint-Pieter op 1 december 2014.
BELGA Archiefbeeld: stakingsactie van het ACOD, onderdeel van het ABVV, in het station van Gent Sint-Pieter op 1 december 2014.
Het Brusselse Hof van Beroep tikt de socialistische vakbond ABVV op de vingers omdat zij bij een stakingsactie in Schaarbeek zondigden tegen het principe van 'recht op werken': stakers mogen werkwilligen niet tegenhouden. Dat meldt De Tijd op zijn website.

Het Brusselse Hof van Beroep koos in het lopende dispuut tussen onderhoudsbedrijf BM&S, dat als onderaannemer van de NMBS werkt, en de socialistische vakbond ABVV de kant van BM&S. Tijdens een staking hadden leden van het ABVV met een stakingspost werkwilligen de toegang verhinderd. En dat mag niet, zo oordeelt het hof: "Het uitoefenen van het stakingsrecht, daarbij inbegrepen het recht om te informeren en het recht om stakingsposten op trekken, kan het recht van andere werknemers om niet deel te nemen aan de staking niet beperken." Het Hof van Beroep sluit zich daarmee aan bij de beslissing van de rechtbank van eerste aanleg.

Stakende werknemers mogen er in de toekomst dan ook geen andere werknemers meer hinderen in hun 'recht tot werken'. Doen zij dat toch, dan riskeren zij een boete van 500 euro per inbreuk tegen de wet. In totaal kan het bedrag oplopen tot zo'n 500.000 euro.

De advocaat van BM&S vindt de overwinning een goede zaak, niet alleen voor het bedrijf in kwestie, maar ook voor de sector. Hij hoopt dan ook dat de uitspraak kan dienen als precedent voor volgende zaken. ABVV onderzoekt nog of dat mogelijk is.