Brusselse rapper opgepakt en weer vrijgelaten na aankondiging "alles te slopen" na match Marokko

De profielfoto van rapper Benlabel op Facebook.
Facebook De profielfoto van rapper Benlabel op Facebook.
De Brusselse rapper Benlabel is ondervraagd in verband met zijn mogelijke betrokkenheid bij de rellen in Brussel op zaterdagavond. Dat bevestigt het parket. De man zou daags voordien een bericht op Facebook gepost hebben waaruit blijkt dat de vernielingen gepland waren. Hij is ondertussen opnieuw vrijgelaten en moet zich op 5 januari opnieuw aanmelden.

“Morgen verbranden we alles aan Lemonnier. Maroc City gang,” schreef Benlabel vrijdag op zijn Facebook. De rapper was zaterdag ook bij de rellen aanwezig, aangezien hij zelf beelden van de feiten maakte en postte.

Benlabel werd deze namiddag ondervraagd over zijn betrokkenheid bij de feiten en is ter beschikking gesteld van het parket. De Procureur des Konings liet de man daarop vrij met het bevel zich op 5 januari opnieuw te melden. Hij ontkent alles.

"D.J. werd vandaag van zijn vrijheid beroofd door de lokale politie en na verhoor ter beschikking gesteld van het parket van Brussel. Nadat de Procureur des Konings betrokkene verhoord heeft, heeft de Procureur beslist om D.J. te dagvaarden op de zitting van 5 januari 2018", zegt het parket in een persbericht. De man zal zich moeten verantwoorden voor twee inbreuken: schriftelijke bedreiging en het gebruik van elektronische communicatiemiddelen om schade te berokkenen.

Voorbedachten rade?

Vandaag meldde La Capitale al dat een aantal elementen erop wezen dat de rellen gepland waren. Politiespeurders zouden op de beelden van de rellen een aantal zaken opgemerkt hebben die in die richting wijzen. De krant berichtte in dat licht ook over het Facebookbericht van Benlabel. 

In een reactie aan La Capitale liet de rapper weten dat hij het niet zo bedoelde. "Ik bedoelde het in de zin van we gaan het vuur aan de lont steken, wat ambiance creëren," reageerde hij. "Het is jammer dat dit is uitgedraaid op een nachtmerrie. Ik was inderdaad ter plaatse toen de gemoederen verhit raakten. Ik ben naar huis gegaan."

300 betrokkenen

Na afloop van de kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap voetbal tussen Marokko en Ivoorkust kwam het zaterdagavond tot rellen aan de Beurs en op de Lemonnierlaan. Ruim 300 mensen liepen over wagens, beschadigden straatmeubilair en voorbereidingen voor Winterpret en bekogelden de politie. Ook werden wagens in brand gestoken en verschillende winkels geplunderd. De politie zette meermaals het waterkanon in om de relschoppers terug te drijven, maar pas rond 00.30 uur keerde de rust weer.

Het parket laat nog weten dat het onderzoek "onverminderd verdergaat om de andere daders van de rellen, vernielingen en plunderingen in de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 november 2017 te identificeren".

VTM293 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • guido vermeyen

  vraag me af of poseren met oorlogwapens wel legaal is . die dingen horen thuis in een beveiligde kazerne , de vraag is is dit niet voldoende om diene typ gewoon aan te houden, wegens bezit illigale wapens. als dat zo doorgaat mogen we binnen x-aantal jaar een tapijtje gaan kopen in de aanbieding met ingebouwd kompas naar het oosten..

 • guido vermeyen

  wedden dat ik volgend jaar een (verplichte) solidarteitsbijdrage in mijn bus krijg om Brussel weer op te bouwen ?

 • Arthur Houben

  Deze benlabel is misschien daesh sympathisant?Lijkt zo wel...dus: benlabel: opzouten, jouw soort willen we niet, ga wat rappen en rellen in je thuisland, daar zit je op je plaats, niet onder beschaafde mensen.

 • JAN krommentak

  Hij predikt haat en vernieling , daar heeft men al menige Belgen voor veroordeeld en die hun uitingen waren niet zo expliciet als deze want hij toont zich duidelijk in volledige bewapening en roept duidelijk op om alles in brand te steken er is één partij die nu heel stil is het minderheden forum dat zich normaal al mengt wanneer men een kakske post waar zijn ze nu hebben zij nu niets te zeggen ?

 • walter boelen

  vrijgelaten ??? hebben ze daar nu toch geen schrik voor nieuwe rellen of wat lafaards