Brusselse PS vergroent verkiezingsprogramma

Brussels PS-voorzitter Laurette Onkelinx.
BELGA Brussels PS-voorzitter Laurette Onkelinx.
De militanten van de Brusselse PS hebben vandaag hun programma goedgekeurd voor de verkiezingen van 26 mei. Naast de traditionele sociale accenten bevat het programma ook heel wat groene voorstellen. De Franstalige socialisten spelen daarmee in op het lopende klimaatdebat. 

"Vijftig jaar geleden vroegen de studenten nieuwe vrijheden. Vandaag vragen ze een toekomst. Ze hebben gelijk, we moeten reageren", zei Brussels PS-voorzitter Laurette Onkelinx. De PS pleit voor meer openbaar vervoer in Brussel, dat gratis zou moeten zijn voor -25-jarigen en senioren. Bussen en trams op de belangrijkste lijnen zouden tot middernacht moeten rijden, en de metro zelfs tot drie uur. Er moeten ook extra fietspaden bijkomen en een netwerk van laadpalen voor elektrische voertuigen over het ganse gewest. 

Ook binnen de klassieke voorstellen is er aandacht voor vergroening: naast de vraag om extra sociale woningen (+15 procent) wil de PS de komende tien jaar alles samen 540 miljoen euro investeren in de renovatie en isolatie van sociale woningen. Het beleid rond energiepremies en renteloze leningen voor energiebesparende werken moet voor de PS versterkt worden. 

De PS pleit verder voor kwalitatieve jobs voor iedereen, met contracten van minstens 12 maanden. Elke werkzoekende die een opleiding volgt om zo een job te vinden, zou een extra maandinkomen van 400 euro moeten krijgen. Volgens Philippe Van Muylder, de ex-baas van de Brussele socialistische vakbonden, is die maatregel "perfect financierbaar".
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Walter Kennes

  Goed zo !

 • Serge Aernoudt

  Voor mij zou dat al een reden zijn om niet op hen te stemmen . Alle politieke partijen zijn nu blijkbaar groen aan 't worden en verloochenen, met uitzondering van Groen! uiteraard, zichzelf.

 • Ben Debremaker

  Vergroenen = meer sociale woningen en meer geld voor werklozen. Niet moeilijk dat een groot deel van de bevolking het niet serieus neemt. Wanneer gaan we eens over de grote problemen praten zoals overbevolking en multinationals dit grondstoffen en producten constant over heel de wereld transporteren zodat ze goedkoper werkvolk hebben? Dit is zo frustrerend voor de mensen die er echt voor willen gaan.

 • Gilbert Vermeersch

  Ga niet op Onkelinkx reageren wegens meer geloof in eco-energie vanuit de bedrijven dan in windmolens met gebakken lucht. Betaalbaarheid, duurzaamheid en economie moeten het samen doen, dus geen vertrouwen in RoodGroen.