Brusselse politie ontruimt Maximiliaanpark in aanloop naar Tour de France

Transmigranten die uit het noord station zijn verdreven en geen plaats hebben gevonden in daklozen centra, zijn verhuisd naar het Maximiliaanpark.
Tim Dirven Transmigranten die uit het noord station zijn verdreven en geen plaats hebben gevonden in daklozen centra, zijn verhuisd naar het Maximiliaanpark.
De politie Brussel-Hoofdstad Elsene heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een actie gehouden in het Maximiliaanpark en 100 aanwezige vluchtelingen weggestuurd naar opvangplaatsen bij Samusocial. Dat maakt het Burgerplatform voor steun aan de vluchtelingen bekend op Facebook en het nieuws wordt bevestigd door het kabinet van Brussels burgemeester Philippe Close (PS).

Mehdi Kassou, de woordvoerder van het Burgerplatform voor steun aan de vluchtelingen, stelt in een post op Facebook dat de politieagenten het park kwamen "evacueren" en dat dit "nog de hele week zal gebeuren in aanloop naar de Grand Départ van de Tour de France". 

Bij het kabinet van burgemeester Close is een ander verhaal te horen en wordt benadrukt dat de actie al acht weken lang werd voorbereid met preventiedienst Bravvo. "We blijven zoeken naar een evenwicht voor de twee groepen mensen die hieronder lijden. Er zijn de vluchtelingen voor wie we een humane oplossing proberen te zoeken en ze een bed geven. En er zijn de omwonenden die willen dat de rust in het park terugkeert", klinkt het bij het kabinet Close. 

In totaal kregen 100 mensen een bed bij Samusocial en er werd geen enkele arrestatie verricht. Het Burgerplatform ving ook verschillende mensen op, want het was bij de politieactie net aan zijn dagelijkse verdeling van hun slaapplaatsen in het opvangcentrum Porte d'Ulysse bezig. Het platform mobiliseerde zelf ook nog mensen om zelf vluchtelingen thuis onderdak te geven.
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • daan aerts

  En na de tour zit het daar weer vol , dat kennen we al

 • Marc Baeyens

  Voor financiële reden kan dat zonder problemen. Bij deze ontmaskert de PS zichzelf ; ze gebruikte de illegalen om het rechts immigrantenbeleid van N-VA stokken in de wielen te steken.

 • Peter Simons

  Zijn ze beschaamd voor het buitenland ? Is blijkbaar belangrijker dan eigen bevolking.

 • Peter Janssen

  Wanneer beginnen ze met de repatriëring van deze illegalen en afgewezen fortuinzoekers of is dat nog steeds niet aan de orde???? Voor de tour kan close wel opruimen, vast om het imago van hell hole bruxelles ih buitenland wat op te poetsen?

 • Paul Vanmaldeghem

  Toch wel heel opmerkelijk dat net nu de politie in gang schiet op bevel van de burgemeester die anders vindt dat de federale dit maar moet oplossen. Tout pour le tour. Eens de karavaan voorbij komen ze weer allemaal boven en gaat het circus weerom verder. Dan staan ze verwonderd dat mensen extreem beginnen te stemmen.