Brusselse politie neemt voor 15.000 euro aan vuurwerk in beslag

Archieffoto.
REUTERS Archieffoto.
De Brusselse lokale politie heeft vorige week woensdag voor 15.000 euro aan vuurwerk in beslag genomen bij één enkele handelaar. Die had het explosieve materiaal opgeslagen in zijn winkel en in het tuinhuisje van zijn woning in Waals-Brabant. Al het vuurwerk zal vernietigd worden, zo meldt de Brusselse politie.

Dinsdag 23 december kreeg de Brusselse politie verschillende meldingen over incidenten met vuurwerk op straat. Die bleken het werk van enkele minderjarigen die het vuurwerk gekocht hadden in een gespecialiseerde Brusselse winkel.

De volgende dag ging de politie samen met gespecialiseerde controleurs van de FOD Economie poolshoogte nemen aan de winkel. Al na enkele minuten zagen ze een klant de winkel verlaten met een hoeveelheid feestvuurwerk die ongetwijfeld de toegelaten hoeveelheid voor privégebruik overschreed.

Daarop stapten de agenten en controleurs de winkel binnen voor een grondig onderzoek. De eigenares bleek over een milieuvergunning voor een hoeveelheid van 10 kg vuurwerk te beschikken, maar had 4,5 keer zoveel liggen. Bovendien was een hoop van dat vuurwerk opgeslagen op plaatsen die daarvoor niet geschikt waren. Alle vuurwerk waarvoor de eigenares geen milieuvergunning had, 35 kilo in totaal, werd in beslag genomen.

Politie en controleurs trokken daarop naar de woning van de eigenares en haar echtgenoot in Waals-Brabant en vonden daar nog eens 6 kubieke meter aan dozen gevuld met professioneel vuurwerk, opgeslagen zonder vergunning en zonder enige veiligheidsmaatregel. Ook dat vuurwerkmateriaal werd in beslag genomen en zal vernietigd worden.