Brusselse inkomensmuur verdeelt hoofdstad in twee politieke werelden

"De verkiezingsuitslag toont dat we in een land leven met twee democratieën", zo declameerde N-VA-voorzitter Bart De Wever zondagavond toen hij de cijfers uit het noorden en het zuiden van het land onder ogen kreeg. Terwijl de kaart van Vlaanderen bijna één grote gele vlek vormde, gaf die ten zuiden van de taalgrens een compleet ander beeld. Maar ook binnen Brussel zijn er opvallende verschillen, zo blijkt.

De kaart van de Brusselse verkiezingsuitslagen toont duidelijk hoezeer het gewest verdeeld is tussen gemeenten waar enerzijds de PS de grootste partij is en anderzijds de MR of het FDF. De kaart loopt bovendien opvallend parallel met die van het gemiddelde inkomen per gemeente.

De trend is duidelijk: in het noorden, waar het inkomen eerder laag is, trekt de PS aan het langste eind. Het gaat dan om gemeenten als Schaarbeek, Anderlecht en Brussel zelf. De zuidelijke rand van de hoofdstad is dan weer MR- en FDF-territorium, met de 'rijkere' gemeenten als Ukkel, Oudergem en Watermaal-Bosvoorde.


Ook in andere hoofdsteden
Brussel is overigens niet de enige hoofdstad die politiek verdeeld is in een noordelijk en zuidelijke of westelijk en oostelijk deel.

Ook in steden als Berlijn, Parijs en Londen loopt bij verkiezingen een duidelijke scheidslijn die de inkomens van de gemeenten weerspiegelt. Rijkere kantons of districten stemmen overwegend rechts, in de armere gebieden is dat links. In de Duitse hoofdstad Berlijn loopt die scheidslijn trouwens nog steeds zo goed als gelijk met de plaats waar tot 25 jaar geleden de Berlijnse muur stond.

De grootste partij bij de Duitse parlementsverkiezingen van vorig jaar in hoofdstad Berlijn. Blauw zijn de christendemocraten, rood de socialisten, groen de groenen en paars de extreemlinkse Die Linke.
kos De grootste partij bij de Duitse parlementsverkiezingen van vorig jaar in hoofdstad Berlijn. Blauw zijn de christendemocraten, rood de socialisten, groen de groenen en paars de extreemlinkse Die Linke.
De locatie van de Berlijnse Muur, die in 1989 werd afgebroken.
kos De locatie van de Berlijnse Muur, die in 1989 werd afgebroken.