Brusselse dokter door huisgenoten aan de deur gezet uit angst voor besmetting

Als assistent-chirurg komt de Brusselaar niet rechtstreeks in contact met coronapatiënten, maar zijn huisgenoten waren niet voor rede vatbaar.
Shutterstock Als assistent-chirurg komt de Brusselaar niet rechtstreeks in contact met coronapatiënten, maar zijn huisgenoten waren niet voor rede vatbaar.
Een jonge Brusselse dokter is door zijn huisgenoten, vrienden die hij al kende van in de middelbare school, aan de deur gezet. “Je werkt in het ziekenhuis”, zeiden ze. “Dus je zou het coronavirus hier binnen kunnen brengen.” Ook een thuisverpleegster uit Wallonië is het mikpunt van bedreigingen. “We gaan allemaal dood door jou”, kreeg ze te horen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Sinds de uitbraak van het coronavirus is er veel applaus voor wie in de zorg aan de slag is. Maar tegelijk lijkt er ook een soort angst te zijn ontstaan. Dat blijkt onder meer uit een anonieme getuigenis van een jonge dokter in Le Spécialiste, een vakblad voor artsen. Het zou gaan om een assistent chirurgie die zijn opleiding krijgt in een Brussels ziekenhuis. Hij woont in Brussel samen met drie vrienden in een appartement.

“Toen ik maandag terug naar huis keerde, zeiden mijn drie huisgenoten dat ze schrik hadden dat ik het virus in ons appartement binnen zou brengen, omdat ik in het ziekenhuis werk”, getuigde de dokter in opleiding tegen Le Spécialiste. “Ik vertelde hen echter dat ik geen direct contact had met COVID19-patiënten. Toch zeiden ze dat ik gevaarlijk was voor hen. Ze waren niet voor rede vatbaar. Ik moest vertrekken.”

De jonge dokter vertrok en woont nu bij zijn vader, een 60-jarige anesthesist die ook in het ziekenhuis werkt. Hij blijkt overigens niet de enige uit de medische sector die ‘geviseerd’ wordt.

‘We gaan allemaal dood door jou’

Ook een thuisverpleegster uit Wanze (Hoei) is volgens La Meuse al enkele dagen het doelwit van bedreigingen. “Ik vertrek hier om 4.30 uur ‘s ochtends om de hele dag door patiënten te verzorgen”, vertelt de vrouw. “Pas om 21 uur kom ik weer thuis.” Daar trof ze de voorbije dagen boodschappen aan die onder deur waren geschoven. “Ga weg. We gaan allemaal dood door jou”, stond op een van die briefjes. De vrouw zegt dat ze van plan is om klacht in te dienen bij de politie.

In het buitenland zijn er gelijkaardige verhalen. Zo moest in Parijs een 32-jarige stagiaire die in het ziekenhuis op de afdeling longziekten werkte, in allerijl op zoek naar een nieuwe woonplaats. Ze was door haar huisgenote op straat gezet, meldt La Chaîne Info. “Ik wil het risico niet lopen door met jou samen te wonen”, was de uitleg. Dezelfde dag nog moest de stagiaire vertrekken.

In het Franse Lannion (Bretagne) trof een verpleegster onderstaand briefje aan onder haar ruitenwisser. 

.
RV .

“Jij hebt als verpleegster meer kans om besmet te raken”, staat er geschreven. “Gelieve je auto dus in een garage te parkeren en niet in de buurt van andere auto’s.” Het slachtoffer postte er een foto van op Facebook en deed nadien haar verhaal op de radio. “Ik hoop dat deze persoon zijn handen gedesinfecteerd heeft voor hij of zij het briefje plaatste”, zegt ze. Ze durft haar verpleegstersbadge nu niet meer in de auto laten liggen.

“Raak de deuren niet aan”

Ook in Toulouse ontdekte een 24-jarige verpleegster een briefje op de voordeur. “Kan je er op letten dat je de gemeenschappelijke deuren niet aanraakt? Eventueel de komende dagen ergens anders verblijven? En graag ook  uw hond ergens anders uitlaten”, stond er geschreven. De vrouw zegt tegen France 3 geschokt te zijn. “Ik pas nochtans alle hygiënische regels strikt toe”, klinkt het.

RV

Nog volgens Le Spécialiste zouden sommige medici in ons land te maken gehad hebben met moeilijkheden om opvang te vinden voor hun kinderen.

Lees ook:

Afdelingshoofd intensieve zorgen CHC-ziekenhuis Luik zelf besmet met coronavirus

Amper 40 jaar en erg sportief, maar toch sterft Brusselaar aan coronavirus: ‘Een gouden hart is gestopt met kloppen’ (+)

Hoe kan het dat er plots minder mensen met een hartinfact of beroerte zijn? “We zullen een tweede golf niet-Covid-patiënten krijgen” (+)
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Anne Geerts

  Wij hebben ook nog twee bedden vrij indien iemand uit de zorg door een bende onnozelaars deze nodig heeft

 • ANN LOS

  Hij mag bij ons komen wonen. We zullen met plezier al het andere van zijn schouders nemen...

 • Regine Tytgat

  En applaudisseren als de drone voorbij komt, ze zijn toch op TV geweest. Hypocrieten!!

 • Nicolas Van Hoecke

  Ene kant kan je het wel begrijpen, zeker voor die dat met covid patienten bezig zijn. Kijk naar Italie, toch ook al 30 verplegers gestorven. Wie zegt dat die in het begin het virus niet naar huis hebben meegenomen...Andere kant is het wel hard uiteraard om lange uren te doen en dan zo behandeld te worden. Vraag mij ook af of die zomaar buiten kunnen gezet worden.

 • Danny Holdensrath

  Het laagje vernis dat wij beschaving noemen zal vlug afgesleten zijn.