Brusselse 'danstaks' bestaat al sinds jaren 50 (en bestaat ook elders)

So apparently Brussels has a dance tax !? Every
De stad Brussel heeft geen nieuwe danstaks ingevoerd. De taks die nu ook het café Bonnefooi in de Steenstraat moet betalen, bestaat al sinds de jaren 50. Dat zegt schepen van Financiën Philippe Cloes (PS). Hij wijst erop dat tal van andere gemeenten in ons land een gelijkaardige taks hebben.

In verschillende media uitte de programmator van de Bonnefooi zijn verbazing over de taks. Vorige week had een controleur van de stad het café aangemaand om de taks te betalen. Het gaat om 40 cent per nacht per persoon, wat voor de Bonnefooi uitkomt op 160 euro per maand.

Volgens schepen Close bestaat de "belasting op de gewone danspartijen" al sinds de jaren 50 en is de tekst in 2014 opnieuw getekend. Op dit moment betalen 38 etablissementen waar er gedanst wordt de taks aan gemiddeld 160 euro per maand.

Close zegt dat de Bonnefooi "meer is dan een eenvoudig café" en dat de zaak nooit de moeite gedaan heeft om de taks te betalen. "De inspecteurs van de gemeenteljke fiscale administratie, die elke maand in de Steenstraat passeren, hebben vastgesteld dat er gedanst werd. Ze hebben het reglement toegepast, volgens de wet."

"Ik hoop dat ik deze polemiek, die er geen is, heb uitgeklaard", zegt de schepen. Hij roept het café op "om zich fiscaal in orde te brengen".

One Man Party