Brusselse daklozen krijgen tentjes van karton

In Brussel werden voorlopig al twintig ORIG-AMI's uitgedeeld.
Photo News In Brussel werden voorlopig al twintig ORIG-AMI's uitgedeeld.
De komende dagen worden een twintigtal kartonnen schuilplaatsen bedeeld aan daklozen in Brussel. Ontworpen volgens de origami-principes zijn ze opvouwbaar als een accordeon en draagbaar als een rugzak. De schuilplaatsen hebben bovendien het voordeel dat ze - in tegenstelling tot tenten - getolereerd worden door de politie. 

Xavier Van der Stappen, voorzitter van de vzw Cultures et Communications, ontvouwde vrijdag het initiatief op een persconferentie in het Brusselse Noordstation. "In Brussel leven 2.600 mensen op straat, dat is nog zonder de vluchtelingen meegerekend. In de 21ste eeuw en in een van de welstellendste landen van de wereld is dit moeilijk te aanvaarden", benadrukt hij.

Testfase

De voorgestelde schuilplaaten zijn licht, opvouwbaar en bieden een goede bescherming tegen de koude, verzekert Van der Stappen. De assemblage gebeurt in een atelier van de gevangenis van Lantin en gebeurt op basis van gerecycleerd karton. De productiekost is niet hoog.

Na een test van een prototype door daklozen, werden met eigen middelen een twintigtal van deze "orig-amis" gemaakt. Vrijdag werd gestart met de bedeling ervan. Dankzij de testfase werd nog geschaafd aan het onderkomen: zo werd de grootte verminderd en is gezorgd voor een tweede ingang.

Tweede fase

Binnenkort start een tweede productie. In functie van de feedback van de begunstigden, kunnen de gebruikte materialen nog aangepast worden, aldus Xavier Van der Stappen. Als ze goed ingang vinden bij de daklozen, hoopt hij volgend jaar meerdere honderden van deze "orig-amis" te produceren.
Kandidaat-sponsors van een onderkomen kunnen zich melden bij de vereniging via www.cultures-com.org. 

BELGAReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.