Brusselse collectieve nachttaxi's verboden

De collectieve taxi's in het Brusselse gewest, "Collecto", mogen niet meer uitrijden. Dat heeft de Brusselse handelsrechtbank op 23 maart beslist na een klacht van twee andere Brusselse taxibedrijven. Het nieuws wordt vandaag gemeld door Taxis Verts.

Verschil bijgepast
Het Collectosysteem zit tussen de gewone taxi en het openbaar vervoer in. Het gaat om taxi's die je 's nachts kan nemen, samen met andere reizigers. Wie een collectieve taxi wil nemen, moet telefonisch zijn rit reserveren en wordt dan opgepikt aan een van de 200 Brusselse vertrekpunten.

De Collecto's rijden elke weekdag van 23 tot 6 uur. Voor ritten korter dan 3 kilometer betaalt de klant 5 euro, voor langere ritten is de prijs 8 euro. Het Brussels gewest past het verschil bij.

Automatische taximeters
Twee taxibedrijven stapten naar de rechter tegen het initiatief: Taxis Bleus en Taxis Ucclois. Volgens Brussels parlementslid Carla Dejonghe (Open Vld) hadden de firma's een probleem met de aanbesteding en het lastenboek.

"Er werd een opdracht uitgeschreven voor het Collectosysteem", zegt Dejonghe. "De taxifirma die de opdracht wilde binnenhalen, moest volgens het lastenboek automatische taximeters in haar taxi's installeren. Die aanpassingen kostten te veel voor Taxis Bleus en Taxis Ucclois, waardoor zij afhaakten. Taxis Verts beloofde de aanpassingen wel te doen, haalde de opdracht binnen, maar nu blijkt dat zij de taximeters toch niet installeerden. Op die manier kunnen de kosten van de taxirit en de compensatie die het gewest ervoor moet betalen, niet gecontroleerd worden. Taxis Bleus en Taxis Ucclois zouden onder deze voorwaarden wel perfect aan het lastenboek kunnen voldoen."

Dwangsommen
De handelsrechtbank gaf de twee bedrijven gelijk. Volgens het vonnis moet Collecto stopgezet worden en zullen er dwangsommen geëist worden als er toch nog taxi's met het systeem uitrijden, dixit Dejonghe.

Het kabinet van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) gaat het vonnis onderzoeken. Dejonghe wil Smet over de kwestie vrijdag ondervragen in het Brussels parlement. (belga/ka)