Brusselse burgermars van kopstuk Vlaams Belang tegen stedelijk geweld geweigerd

Brussel, na de kwalificatiewedstrijd voor het WK voetbal tussen Marokko en Ivoorkust.
Photo News Brussel, na de kwalificatiewedstrijd voor het WK voetbal tussen Marokko en Ivoorkust.

De stad Brussel heeft de "Burgermars tegen het stedelijk geweld", die Vlaams Belanger en Brusselaar Fréderic Erens op zondag 10 december wilde organiseren, geweigerd. De betoging werd volgens procedure aangevraagd, maar lokte al tegenbetogingen uit die een risico vormen voor de veiligheid.

De mars wilde de burgers oproepen om op straat te komen en te betogen tegen de agressieve wantoestanden die de laatste weken in Brussel plaatsvonden. Tegelijkertijd moest het de politie- en hulpdiensten een hart onder de riem steken.

Tegenbetoging

De burgermars zou plaatsvinden aan het Fontainasplein, vlak aan de Lemonnierlaan die hevig getroffen werd door de eerste rellen na de WK kwalificatiematch tussen Marokko en Ivoorkust. Door de link van organisator Fréderic Erens met het Vlaams Belang werd er al snel een tegenbetoging georganiseerd door de organisatie Bruxelles Zone Antifasciste.

"De stad Brussel vreest dat er tijdens de manifestatie bepaalde wijken zouden geviseerd worden en zo tegenreacties zou uitlokken", zegt Maïté Van Rampelbergh, woordvoerster van Brussels burgemeester Philippe Close (PS).
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Van Geel

  Betogen voor meer veiligheid is in het linkse rattenhol Brussel verboden terwijl illegalen vrij en ongestoord op straat mogen manifesteren om te eisen dat een democratisch verkozen staatsecretaris aftreed. Dit kan enkel in een PS rovershol.

 • rudi lampaert

  Kan alleen in België.

 • Patrik De Weirdt

  Een betoging voor meer veiligheid en minder geweld mag niet doorgaan, maar betogingen tegen wantoestanden in Libië of georganiseerd door de linkse vakbonden (die uitmondden in rellen) mogen wel. Enkel in Brussel.

 • Ricci Latte

  Had ik dat niet gezegd in een eerder commentaar... democratie noemen ze dat !

 • Noel Sieuw

  Dus als de linksen een betoging plannen dan gaan we tegenbetogen en wordt hun betoging geweigerd?