Brusselse archeologen graven duizend jaar oude mummie op in Peru

Archieffoto: Belgische archeoloog Peter Eeckhout in Pachacamac, Peru.
AP Archieffoto: Belgische archeoloog Peter Eeckhout in Pachacamac, Peru.
Medewerkers van het archeologisch centrum van de Université Libre de Bruxelles (CReA-Patrimoine - ULB) hebben in het archeologisch complex van Pachacamac in Peru een duizend jaar oude mummie gevonden die nog volledig omhuld is door zijn "begrafenispakket". De archeologen gaan de inhoud nu verder bestuderen.

Het complex van Pachacamac staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en is als eeuwenoud bedevaartsoord al jarenlang een site waar archeologen naar hartenlust kunnen werken. Toch is de ontdekking van de ULB-archeologen bijzonder.

"Er zijn al veel mummies gevonden, maar eentje vinden in deze onaangetaste staat is uitzonderlijk. Vele mummies werden al vernietigd in de 16de eeuw of meegenomen door plunderaars", legt projectleider Peter Eeckhout uit.

Intact pakket

De woestijnachtige bodem aan de kust van Peru, waar Pachacamac ligt, heeft ervoor gezorgd dat het "pakket" waarin de mummie begraven is in perfecte staat bleef. Dat omhulsel bestaat uit plantaardige vezels, textiele doeken en katoen. Hoe de mummie die erin zit, eruit ziet weten de archeologen nog niet. Na de delicate verwijdering van het pakket op de site, zal de inhoud verder onderzocht worden.

De vondst bevestigt dat Pachacamac bij de vroegere stammen als heiligdom werd beschouwd, vooraleer de Inca's er in de 15de eeuw een bedevaartsoord van maakten. De archeologen vonden ook nog andere voorwerpen zoals maskers, schelpen en skeletten van dieren die geofferd werden. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.