Brussels vuurwerk stuurt 140 kilo CO2 de lucht in

Archiefbeeld: kerstvuurwerk in Beirut.
REUTERS Archiefbeeld: kerstvuurwerk in Beirut.
Met de 10.000 pijlen van het nieuwjaarsvuurwerk gaat in Brussel 140 kilo CO2 de lucht in, berekenden de ingenieurs van milieuconsultancybedrijf CO2Logic. Dat komt overeen met de uitstoot van een gemiddelde benzinewagen die 850 km aflegt.

Het nieuwjaarsvuurwerk wordt dit jaar opnieuw verzorgd door het familiebedrijf Van Cleemput, dat al twee generaties zorgt voor het vuurwerk bij verschillende evenementen in de hoofdstad.

Het spektakel vindt voor het eerst plaats op het Brouckèreplein, en moet over de hele Anspachlaan te zien zijn. In 15 minuten en 33 seconden zullen 90.000 sterren de hemel boven het centrum kleuren.

140 kilo CO2

"600 kilo vuurwerk is goed voor een uitstoot van 140 kilo CO2", zegt Carlos Garcia van CO2Logic, een organisatie die gespecialiseerd is in de berekening, vermindering en compensatie van CO2-uitstoot. "Dan rekenen we de productie en het vervoer van het vuurwerk niet mee."

Bovendien komt een grote hoeveelheid toxische producten vrij op het moment van de explosie: voor de kleureffecten gebruikt men zware metalen als zink of lood, die in het drinkwater of de bodem terechtkomen.

Impact beperkt

Toch blijft de CO2-impact van het vuurwerk beperkt in het totale plaatje van het evenement. Vorig jaar lokte het spektakel 100.000 kijklustigen. "Als één vijfde daarvan met de auto komt en gemiddeld 20 km aflegt (heen en terug), zorgt dat voor een uitstoot van 60 ton CO2", zegt zijn collega Jan Janssen.

Ter vergelijking: op het grootste spektakel ter wereld, in Sydney, Australië, gaat 7 ton vuurwerk de lucht in, goed voor 1,36 ton CO2 emissie. En nog: in heel Duitsland wordt jaarlijks 10.000 ton vuurwerk afgeschoten, het equivalent van 2.300 ton CO2.