Brussels parket werkt niet meer volgens politiezones

UNKNOWN

Sinds maandag volgt het Brusselse parket niet meer de geografische indeling van de politiezones om zijn vervolgingswerk te organiseren. Het parket heeft zich gestroomlijnd zodat er sneller en eenvormiger kan vervolgd worden. Dat zegt parketwoordvoerder Jean-Marc Meilleur.
 
"Tot nu toe was het parket georganiseerd volgens de politiezones met het gevolg dat sommige dossiers wekenlang tussen de verschillende magistraten over en weer gingen zonder dat er een beslissing in werd genomen", zegt de parketwoordvoerder. "Met de nieuwe organisatie hebben we daar een einde aan gemaakt."
 
'Onmiddellijke afhandeling'
Alle dossiers die nu bij het parket binnenkomen, passeren eerst langs het 'Centraal Bureau van Notities', dat moet uitmaken of het dossier wel voor het parket bestemd is of naar een andere instantie moet. Dossiers voor het parket gaan dan naar de 'Cel Onmiddellijke Afhandeling' waar een ploeg parketjuristen op basis van het vervolgingsbeleid van het parket beslist of het dossier in onderzoek moet gestoken worden, of er een rechtstreekse dagvaarding nodig is dan wel of een alternatieve afhandeling mogelijk is. Dossiers waarin het parket beslist te vervolgen, komen tenslotte bij magistraten van de 'Pool Vervolging' terecht.
 
"De bedoeling is om enerzijds sneller een beslissing te nemen in een dossier en anderzijds een eenvormiger vervolgingsbeleid op poten te zetten", aldus Meilleur.
 
De nieuwe organisatie geldt niet voor verkeersmisdrijven of de andere speciale afdelingen van het parket, zoals zwaar banditisme, mensenhandel en -smokkel en de economische en financiële misdrijven. (belga/sps)